Getingeskolan.
Getingeskolan.

Intetsägande rapport om Getingeskolan

”Inget som sticker ut”, slår den oberoende konsulten fast efter att ha granskat Getingeskolan och rekommenderar fortsatta undersökningar.

ANNONS
|

Turerna kring Getingeskolan har pågått sedan i september då flera elever och vårdnadshavare slog larm om att inomhusmiljön på skolan orsakade besvär och hälsoproblem. I slutet på september flyttades årskurs 6–9 till Plönninge och en oberoende konsult fick i uppgift att utreda skolans inomhusmiljö.

Nu är utredningen klar och på fredagen blev rapporten offentlig. I undersökningen har man både gjort en okulär besiktning och så kallade förstörande ingrepp, där man borrar och bryter upp väggar och golv för att kunna ta prover.

I rapporten över högstadiedelen kommer konsulten fram till att det finns synliga skador efter tidigare vattenläckage och att det på vissa ställen finns avvikande lukt och indikationer på fukt under golvet. Det rekommenderas att läckage tätas och att fuktskadat material byts ut omgående.

ANNONS

Den som hoppades på att få någon klarhet i varför elever och personal har mått dåligt riskerar dock att bli besviken. Slutsatsen i rapporten är att man inte har hittat något som sticker ut, och att det är få avvikande resultat i inomhusmiljön.Man rekommenderar ytterligare undersökningar och slår fast att underhållet måste förbättras för att för att minska risken för framtida skador.

– Vi tror fortfarande att det finns ett samband mellan lokalerna och elevernas och personalens mående, säger Pauline Broholm Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen.

Från deras sida kommer man nu att gå vidare med att genomföra enkäter med de berörda för att fånga in upplevelser och erfarenheter.

Parallellt med det kommer det också under de närmaste veckorna att genomföras en fortsatt utredning och fördjupad kontroll av skolan, då inkluderar man även skolans dränering och dagvatten. Fastighetskontoret arbetar också vidare med ventilationsproblemet.

ANNONS