Avlösning. Vid en ceremoni på Luftvärnsregementets kaserngård lämnade i går Stefan Jönsson över chefskapet till Anders Svensson.
Avlösning. Vid en ceremoni på Luftvärnsregementets kaserngård lämnade i går Stefan Jönsson över chefskapet till Anders Svensson.

Internationella vindar vid chefsbyte

Den avgående Lv 6-chefen har siktet inställt på utlandstjänst som arméattaché i Washington, medan hans efterträdare i år kommit hem från EU:s träningsmission i Somalia.

ANNONS
|

Det märks på alla plan att det svenska försvaret är internationellt inriktat.

–När jag tillträdde som chef i Halmstad sommaren 2012 kom jag precis från en mission i Kosovo – då tänker man på rätt sätt direkt, säger överste Stefan Persson.

Även om det formella beslutet ännu inte är taget börjar han efter årsskiftet en utbildning vid Högkvarteret för att i augusti kunna börja tjänstgöra som arméattaché vid svenska ambassaden i Washington.

–Sverige har en omfattande materielsamverkan med USA och vi deltar i varandras övningar, säger avgående Lv 6-chefen och pekar på att försvarsministern sagt att USA, näst efter Finland, är vårt viktigaste samarbetsland.

ANNONS

Hans efterträdare, 50-årige Anders Svensson, är uppvuxen i trakten av Oskarshamn och började sin bana på I 12 i Eksjö. Redan 1998 kom han till Halmstad och var fram till slutet av 2012 ställföreträdande chef för Lv 6 – när han blev kommenderad att ta samma befattning på P 4 i Skövde.

Från januari förra året till mars i år har han emellertid tjänstgjort i Somalia, som ställföreträdande chef för Europeiska unionens träningsmission, EUTM.

–I styrkan ingick personal från tolv EU-länder plus Serbien, som skulle utbilda och träna somalisk militär för att stabilisera situationen i det oroliga landet. Det var en fantastisk erfarenhet, säger överste Svensson, som hela tiden haft kvar sin villa på Fyllinge.

Även om politikerna inte längre debatterar luftvärnet lika högljutt som inför vårens försvarsproposition, menar Anders Svensson att det fortfarande är samma fokus på luftvärn.

–Nu ska vi genomföra allt det som har bestämts, säger han och syftar främst på ombeväpningen från robot 70-systemet till de nya tyska luftvärnsrobotarna som kallas Iris-T (markversionen av dem som Flygvapnet har till sina Gripen-plan).

–Vi ska inte sticka under stol med att det går lite trögt med att få tag på tidvis tjänstgörande soldater, men i och med att vi får kalla in de sista årgångarna av värnpliktiga kan vi fylla luckorna i bataljonerna.

ANNONS
ANNONS