Livsviktigt livsmedel. Laholmsbuktens va hoppas att invånare och industrier ska betrakta vattnet som ett viktigt livsmedel och inte slösa i onödan. Grundvattennivåerna är nu rekordlåga. Bild: Kenny Hjälte
Livsviktigt livsmedel. Laholmsbuktens va hoppas att invånare och industrier ska betrakta vattnet som ett viktigt livsmedel och inte slösa i onödan. Grundvattennivåerna är nu rekordlåga. Bild: Kenny Hjälte

”Inte aktuellt att vi ransonerar vattnet”

I tisdags infördes bevattningsförbud i södra Halland. Nu går Laholmsbuktens va vidare i arbetet med att få befintligt grundvatten att räcka. – Men det är inte aktuellt att ransonera vattnet till hushållen, lugnar Jan-Åke Hansson, tillförordnad förvaltningschef.

ANNONS
|

Jan-Åke Hansson beskriver den balansgång man nu går mellan att pränta in allvaret kring vattensituationen och att skrämma upp invånarna.

– Det är ett faktum att vi inte haft så låga grundvattennivåer på många år och att vi inte kommer att få påfyllnad förrän till hösten, men om alla tänker till kring sin förbrukning så kommer vi att ordna det här.

I dagarna kommer det också att gå ut ett brev till de största förbrukarna av vatten i Halmstads och Laholms kommuner, där de ombeds att fundera över hur de kan bidra i arbetet.

ANNONS

– Det handlar i första hand om industrier, men jag vill inte namnge dem. De ska naturligtvis kunna fortsätta med sin kärnverksamhet, men det kan finnas annat som de kan dra ner på. Man kan också fundera över om man kan ta vatten någon annanstans ifrån än från kranen, säger Jan-Åke Hansson.

Laholmsbuktens va och Stadskontoret i Halmstad har även bildat en gemensam ”nödvattengrupp”, som ska ta ställning till eventuella ytterligare åtgärder.

–Vi har ansvar för att vattenförsörjningen ska fungera, så det vore oansvarligt att inte planera framåt, säger Jan-Åke Hansson.

Hur situationen nu utvecklar sig menar han beror på flera faktorer:

–Det handlar bland annat om hur torrt det blir framöver och om hur väl bevattningsförbudet följs. Tidigare förbud har mottagits på olika sätt. Ibland har vi inte märkt någon skillnad alls, andra gånger har vi sett en minskning av förbrukningen med 15-20 procent. Att döma av alla reaktioner som vi fått i dag, så har det i alla fall tagit ordentlig skruv. Det är inte så att folk är arga, utan man undrar mest över hur förbudet ska tolkas, säger Jan-Åke Hansson.

ANNONS