Ingen daglig vegansk mat på skolorna i Halmstad

Barnen på Halmstads skolor och förskolor erbjuds ett lakto-ovo vegetariskt alternativ. Men är man vegan finns det inte alltid något att äta i skolköket. – Jag får hämta hem min son från förskolan de dagar det inte finns veganmat, säger Carl Lind, förälder.

ANNONS
|

På förskolor och skolor i Halmstad har fler lakto-ovo vegetariska rätter tagit sig in i skolköken än tidigare. Men har man som föräldrar barn som är veganer, finns det inte alltid något alternativ på menyn.

– Jag tycker det är oacceptabelt. Det är 2017 och allt fler blir medvetna om vad man stoppar i sig, säger Carl Lind, förälder till två barn som äter vegansk mat.

I dag bor Carl tillsammans med sin sambo och två barn i Halmstad. De är veganer på grund av etiska skäl, men också för hälsan och miljöns skull. För att barnen ska få rätt till veganmat på skolan måste de ta barnen till sjukhus för att få ett läkarintyg - detta trots att barnen inte är sjuka.

ANNONS

– Bara för man är vegan är man inte sjuk. Ska man behöva ta upp både sjukhuspersonalens tid och kostnad för att få ett läkarintyg till ett friskt barn? säger Carl.

Carl är pappaledig under sommaren och det har då fungerat att hämta sonen de dagar det inte finns någon veganmat på förskolan. Men till hösten planerar bägge föräldrar att jobba, då blir det problematiskt att behöva hämta barnen.

Enligt Carl, är problemet enligt kommunen att en vegansk kost inte innehåller tillräckliga mängder av vitamin B12, vitamin D, riboflovin och kalcium.

– Ämnen som kan tillgodoses med ett glas berikad soja- eller havremjölk, vilket finns på plats i kommunens förskolor för de barn som är mjölkintoleranta, säger Carl.

Det finns kommuner i Sverige som erbjuder veganska rätter varje dag på skolor. Då lagas en grund som är vegansk och sedan kan barnen själva välja till kött eller fisk om de vill.

– Om andra kommuner kan ha det, varför kan inte vi?

I dag är cirka 300 000 personer i Sverige veganer. Carl tycker det finns ett bra utbud på produkter.

– Det finns mycket, och det bör inte vara en ekonomisk fråga. Baljväxter och köttsubstitut kan vara billigare än om man äter till exempel kött, säger han.

ANNONS

Carl har ringt till olika förskolor för att höra om möjligheten till att laga vegansk mat i skolköken. Och han är inte den enda som efterfrågat vegansk mat på skolorna.

– Många har önskat mer veganmat, sa de. Och jag vet att skolkockarna är kompetenta, men jag tror att beslutsfattarna inte vet så mycket om veganmat, säger Carl Lind.

Joakim Lindh, verksamhetschef vid måltidsservice Halmstad kommun ger sin förklaring till varför det dagligen inte finns veganmat på förskolor och skolor.

– Vi använder oss av de nordiska näringsrekommendationerna, NNR, vid måltidsplaneringen. De rekommendationer ska uppfylla kroppens behov och i nuläget hittar vi ingen bra lösning till att servera veganmat samtidigt som att barnen ska få i sig all den näring som behövs, säger han.

Enligt Joakim Lindh behöver man som förälder, med barn som äter vegansk mat, ta sitt barn till sjukhus för att få ett läkarintyg på grund av att personalen på skolan måste kunna försäkra sig om att bådeföräldrar och läkare är insatta i barnets näringsintag per dag.

– Det är inga problem för oss att laga vegansk mat, kompetensen finns. Men vi måste försäkra oss om att både föräldrar och en läkare är med i bilden, så att barnet kan få de tillskott som behövs som de i så fall inte får här i skolan, säger han.

ANNONS

I dag finns det kommuner i Sverige som serverar veganmat dagligen på skolor. Men det görs det alltså inte i Halmstad kommun.

– Det kan vara en ekonomisk fråga. Men vi fåren beställning från Barn- och ungdomsförvaltningen vad som ska serveras i skolorna här i Halmstad kommun. Skulle vi få en beställning som säger att vi ska servera mer veganmat kommer vi självklart försöka hitta en lösning. Och vi tittar på det redan i dag, men vi är fortfarande i startgropen, säger Joakim Lindh, verksamhetschef vid måltidsservice Halland.

Hallandsposten har försökt nå ordförande på Barn- och ungdomsnämnden, utan att ha lyckats.

Fakta: Detta är veganmat

  • Att vara vegan innebär att du utesluter animaliska ingredienser ur kosten. Det betyder att man inte äter kött, fisk, skaldjur, ägg, fågel eller mjölkprodukter.
  • Man utesluter också alla biprodukter från dessa, som animaliskt fett och animaliska tillsatser. Istället äter man säd, baljväxter, alger, potatis och andra rotfrukter, grönsaker, frukt och bär, nötter och frön.
  • I dag är cirka 300 000 personer veganer i Sverige.
ANNONS