Bild: Roger Larsson, arkiv
Bild: Roger Larsson, arkiv

I dag väcks åtal i Albin Einarsen-mordet

Den långa utredningen om mordet på 16-årige Albin Einarsen går mot sitt slut – i dag åtalas den 20-årige man som dödade Albin i maj 2014.

ANNONS
|

Utredningen kring mordet på 16-årige Albin Einarsen, som hittades död i en bäck i Frennarp i maj 2014,har pågått i snart tre år och har stundtals stått helst stilla – men i slutet på januari i år gjordes det stora genombrottet.

Då hämtades en 20-årig man, en god vän till mördade Albin, in till förhör misstänkt för att ha dödat den unge kamraten. I de inledande förhören nekade 20-åringen bestämt till att ha varit inblandad i dådet men inför häktningsförhandlingen valde han till slut att erkänna att det var han som tog livet av Albin.

20-åringen har lämnat en förklaring till vad det var som händeden där majkvällen för snart tre år sedan och erkänner grov misshandel och vållande till annans död – men nekar till rubriceringen mord.

ANNONS

Hur åklagare Gisela Sjövall väljer att rubricera ärendet, och vad hon kommer att yrka på för straff, har hon hittills inte velat kommentera – men i dag, torsdag,lämnas åtalet mot den 20-årige mannen in till Halmstads tingsrätt och uppgifterna blir offentliga.

Den 20-årige mannen har suttit frihetsberövad sedan slutet på januari och har under den tiden även genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Undersökningen drog ut på tiden, i takt med att polisens förundersökning fick förlängs tid, men i början på april kom Rättsmedicinalverkets utlåtande. Där slog man fast att 20-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet, och gör det inte nu heller.

I och med det utlåtandet kan 20-åringen därför komma att dömas till fängelse. När SVT:s ”Veckans brott” tog upp fallet i februari var dock kriminologen och professorn Leif GW Persson säker på att fängelse inte kommer att bli aktuellt.

–Kamraten är i dag 20 år, han var vid brottstillfället 17 så att det blir inget särskilt påföljdsmässigt.

– Man försöker hålla folk utanför fängelsesystemet ända upp till 21, det kan väl bli någon form av ungdomsvård, sade Leif GW Persson i programmet.

ANNONS