Tomas Svensson, ordförande i hyresgästföreningen i Halmstad, tror att höjt vinstkrav drabbar de boende.
Tomas Svensson, ordförande i hyresgästföreningen i Halmstad, tror att höjt vinstkrav drabbar de boende.

Hyresgäster befarar att hyrorna kommer att öka

Hyresgästföreningen motsätter sig bestämt att vinstkravet på Halmstads fastighetsbolag ökar.

ANNONS
|

–Det är sorgligt om de skulle öka avkastningskravet. Risken är stor att HFAB då tvingas ställa krav på höjda hyror för att få ihop till den ökade vinsten, menar Tomas Svensson, ordförande i hyresgästföreningen i Halmstad.

Han anser att den avkastningsnivå som gäller i dag är fullt tillräcklig för att ägaren ska få sin utdelning.

– Kommunen har dessutom gjort extra vinstuttag från HFAB i några år. Det borde räcka.

Tomas Svensson syftar på de 20 miljoner kronor som kommunen tagit ut för ”åtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller åtgärder som tillgodoser bostadsbehovet för personer som kommunen har ett särskilt ansvar för”.

ANNONS

– Det är pengar som borde stanna hos HFAB. Bolaget jobbar ju med sociala projekt för hyresgästerna och känner till vad som behöver göras.

– Krävs det andra sociala åtgärder så bör de kostnaderna tas via en allmän skattehöjning där alla kommuninvånare är med och betalar, inte bara hyresgästerna hos det kommunala bolaget.

Tomas Svensson befarar att ett ökat vinstkrav även kommer att tvinga HFAB att försämra sin service till hyresgästerna.

–Det kan också bli ett minskat underhåll, vilket även det drabbar hyresgästerna. Pengarna måste ju tas någonstans.

Han påpekar att det blir svårt att hålla igen på nyproduktionen med tanke på det skriande behov som finns av fler bostäder i Halmstads kommun.

Motivet för ägarna att vilja höja vinstkravet är inte helt klart. Rådhus AB:s vd, och kommunens ekonomichef, Stefan Sorpola menar att det enbart handlar om en omsorg om HFAB:s ekonomi på lång sikt.

Den uppfattningen delar inte Tomas Svensson.

– Jag tror att man ser möjligheter att få in pengar till kommunen utan att behöva höja skatten.

Han säger att Hyresgästföreningen håller ett öga på hur Halmstads kommun agerar när det gäller bostadspolitiken i allmänhet.

–Vi vill diskutera de här frågorna med kommunpolitikerna och försöka påverka. Frågan om avkastningskrav för HFAB har vi ännu inte aktualiserat. Det kommer framöver när kommunen börjar diskutera budgeten, menar Tomas Svensson.

ANNONS
ANNONS