Erfaren biodlare. Christer Ledel är van vid bin så han använder inte alltid skydd för huvudet. Under denna skörd blev han stucken en gång, men det är inte så farligt tycker han.
Erfaren biodlare. Christer Ledel är van vid bin så han använder inte alltid skydd för huvudet. Under denna skörd blev han stucken en gång, men det är inte så farligt tycker han.

Honungsskörden är i gång

Förra årets honungsskörd var den sämsta på över 30 år. I år ser det betydligt bättre ut. Biodlaren Christer Ledel hoppas på en normal skörd i sommar.

ANNONS
|

Ett normalt år får Christer Ledel på Lustgårdens biodling i Oskarström ungefär 40–50 kilo per kupa. Förra året fick han bara 20–30 kilo per bisamhälle.

– Det var en miserabel sommar. Det är ingenting jämfört med vad vi brukar få, säger han.

Eftersom vädret var så dåligt, med regn och kyla fick Christer mata bina själv med kolhydrater, i form av sockerlag. Trots att skörden var så dålig förra året ökade inte honungen motsvarande i pris. Christer menar att det är på grund av att de stora aktörerna på marknaden är uppbundna av långa kontrakt med kedjorna.

Men mindre producerad honung och ökad efterfrågan ledde ändå till en ökning med några kronor, säger han.

ANNONS

Årets försommar bjöd på varmt väder och då producerar bina mycket honung. Årets första skörd gjordes vid midsommar och var god.

Den andra skörden görs just nu, men eftersom vädret inte har varit lika bra i juli får Christer mindre honung nu.

– Men förhoppningsvis landar vi totalt sett på en normal skörd i sommar, säger han.

Christer har en praktikant som hjälper honom under högsäsongen. Hassan Hamou kommer från Syrien och har inte arbetat med bin förut men har ändå aldrig varit rädd för att handskas med dem. Hassan förklarar att de har många bin i Syrien också.

– Men där blir det mycket mer honung. I Sverige kan man bara skörda i ungefär tre månader, i Syrien skördar vi fem till sex månader, berättar han.

Ute på biodlingen vet Hassan mycket väl vad som gäller. Trots att han inte kan svenska har han och Christer hittat sätt att uttrycka sig med teckenspråk.

Christer öppnar locket till ett bisamhälle och blåser ut bina som finns därinne. Han räcker över den översta lådan med honungsramar till Hassan som tar emot och snabbt springer vidare med lådan till flaket.

Längst ned i samhället bor bidrottningen. Det är hon som lägger alla ägg som blir till bin. För att det ska bli någon honung nästa år är det därför viktigt att se till så att drottningen har lagt äggen.

ANNONS

–Här ser det bra ut, ropar Christer när han står och tittar ner i samhället.

När alla lådor är tömda är skörden i dessa bisamhällen över för i år. Nu är pollen och nektarn snart slut vilket gör att bina inte längre ger ifrån sig honung.

– Nu börjar det bli höst i biodlingarna, säger Christer.

ANNONS