Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Hjärndagsfestival - final på 100-årsjubileum i Eldsberga

Livsmedelsaffären i Eldsberga firar denna vecka sitt 100-årsjubileum.

Sen butiken 1990 övertogs av dåvarande gullbrannabon Christer Meuller, har den gång på gång gjort rubriker i tidningarna. 

Det har bland annat skett den inledde sin bojkott av utländskt kött och för att butiken under en period la på en krona för varje liter mjölk och skickade den vidare till lokala bönder.

Dessutom arrangerar Meullers Livs en helg varje sommar en festival i Eldsberga, Hjärndagen, som i år bland annat har sex olika artister som tidigare varit med i antingen Melodifestivalen eller Idol. 

- Ska butiken överleva räcker det inte med att bara sälja varor. Man måste göra något mer som gör att butiken betyder nått. Att man ger något till kunden, säger Christer Meuller.

Affären har också kunna expandera under de år som gått. Vid övertagande 1990 omsattes den 2 miljoner kronor på 200 kvadratmeter butiksyta, vilket inte var ett dåligt resultat. I dag är butiken tillbyggd till 800 kvadratmeter, har sju anställda och omsätter hela 20 miljoner. Eldsberga har en befolkning på något under 700 invånare.

- Vi har hög köptrohet bland kunderna. De lägger 42 procent av sina dagligvaruinköp hos mig. Inne i stan kan en butiksägare vara glad om han kommer upp i 15 procent.

Den exakta siffran om kunderna kommer från en undersökning som han fick studenter vid Högskolan i Halmstad att göra.

- De letar hela tiden efter forskningsidéer och jag har tagit kontakt med Högskolan vi tre tillfällen och lämnat förslag på uppdrag.

Ett sådant skedde inför tillbyggnaden för nio år sedan då butiken blev i princip dubbelt så stor. I ett uppsatsarbete undersökte studenterna vad eldsbergaborna saknade eller önskade i utbud från sin lokala butik. Christer Meuller fick en lång lista och säger att han i princip kunde bocka av allt på den när han inredde den nya butiksdelen.

Allt detta bygger intrycket av ett engagemang för orten, som också understöds av att Christer Meuller dragits in i politiken av Centerpartiet och nu exempelvis har en plats i kommunfullmäktige i Halmstad. 

- Christer Meullers engagemang i olika saker, exempelvis nu inför Hjärndagen, ger sympatier för butiken. Som kund känner man att man är viktig, säger exempelvis Curt Svensson, ordförande för hembygdsföreningen i Eldsberga.

Hjärndagen är ett engagemang som är mer knutet till Christer Meuller personligen, än butikens utveckling eller överlevnad. Han tigger pengar från en lång lista sponsorer, de flesta leverantörer eller parter som finns runt affärsrörelsen, och arrangerar en löpartävling och musikframträdanden med en rad kända artister. Dock utan att ta entré av publiken - det är gratis inträde för alla. Insamlingar och sponsorpengar ger ändå ett bidrag till forskning kring den neurologiska sjukdomen parkinson, och stroke, vid Lunds universitetssjukhus - i fjol med 38 000 kronor. 

- Jag har parkinson själv och fått hjälp i Lund. Jag vill bidra tillbaka, förklarar Christer Meuller.
Årets Hjärndag, eller dagar egentligen - de arrangeras nu på lördag-söndag, är finalen på jubileumsveckan för butikens 100 år.

Det var 1917 som Sven-Petter Persson och hustrun Paulina startade handelsrörelsen som sedan gått i olika händer genom åren. Längst har den drivits av Stig-Allan och Herta Svensson (1951-1986). Butiken hette då i folkmun följaktligen "Stig-Allans", på samma sätt som den i dag heter "Meullers".

MEST LÄST