Tillfrisknar. Isabella Hellström, Emma Berntsson, Erica Hellström och Barbro Wiengren är överväldigade av hur många som vill bidra till att Kat´s Hero blir frisk och kanske kan hopptävla igen.
Tillfrisknar. Isabella Hellström, Emma Berntsson, Erica Hellström och Barbro Wiengren är överväldigade av hur många som vill bidra till att Kat´s Hero blir frisk och kanske kan hopptävla igen.

Hjälten överlevde olyckan

En häst avled och en häst skadades svårt i en trafikolycka med hästsläp på E 6 i juli. Tragedin till trots finns det ljusglimtar.

ANNONS
|

De två hästägarna Barbro Wiengren, Steninge och Ann-Sofie Berg, Getinge, är överväldigade. Hästvänner och andra från hela landet bidrar till att den överlevande hästen Kat´s Hero ska tillfriskna. En pågående insamling har hittills gett 83 300 kronor till veterinärsnotan, försäkringsbolagets självrisk och andra kostnader som återstår för Kat´s Heros hälsa.

Olyckan inträffade lördagen den 23 juli norr om Falkenberg. Barbro Wiengren och Ann-Sofie Berg var på väg till Varberg Summer Horse Show med tävlingshästarna Kat's Hero och Campbella i hästsläpet. Orsaken till olyckan är inte utredd och en polisutredning pågår, men en bakomvarande bil körde in hästsläpet som kröktes av kraften. Släpet lossnade från bilen och voltade. Båda hästarna flög ut ur vagnen och hamnade på vägen. Campbella bröt nacken och avled på vägbanan.

ANNONS

– Det var kaotiskt, hästsläpet och bilen blev skrot men mirakulöst klarade Ann-Sofie och jag oss utan skador, berättar Barbro Wiengren.

Många bilister stannade för att hjälpa de olycksdrabbade. Kat´s Hero irrade blödande och chockad omkring i ett dike och behövde fångas in.

– Några av dem som stannade var tävlande på väg till hopptävlingarna. Vi fick låna en grimma och ett annat hästekipage tog ombord Kat´ s Hero för direkttransport till Hallands djursjukhus i Slöinge, säger Barbro Wienberg.

På djursjukhuset konstaterades att hästen ådragit sig hjärnödem, frakturer på nosryggen och käken och sårskador på kroppen. Han intensivvårdades de första dygnen. Barbro Wiengren är själv anställd på djursjukhuset som legitimerad sjuksköterska på hästavdelningen. Den här patienten kunde hon inte släppa ens för en sekund och sov utanför boxen.

Under tiden bildade vännerna Isabella Hellström, Haverdal, Erica Johansson, Halmstad och Emma Berntsson, Falkenberg, en hemlig Facebookgrupp och öppnade ett privatkonto.

– Vi ville hjälpa till på något sätt, säger Erica Johansson.

Insamlingen blev en glad överraskning för hästägarna som inte hade en aning om vad som pågick. Den "hemliga" gruppen har vuxit till 2 300 medlemmar.

– Alla hästägare vet hur dyrt det är med sjuka hästar och många tänker nog att "det kunde ha varit jag". Vi får bidrag och underbara kommentarer från hela landet, säger Erica Johansson.

ANNONS

Insamlingen avslutas den 20 augusti. Hästägarna har fått en pärm med hästbilder och namn på dem som skänkt pengar.

Kat´s Hero är hemma i sin box efter två veckors sjukvård och repar sig bra. Men om han någonsin mer kan hopptävla är ovisst.

– Det viktigaste är att han blir frisk igen, säger Ann-Sofie Berg.

ANNONS