Utmaning. Framtiden stället krav på utveckling och den är viktig, en femtedel av Halmstadborna bor i en HFAB-lägenhet, konstaterar bolagets vd Marie Thelander Dellhag.
Utmaning. Framtiden stället krav på utveckling och den är viktig, en femtedel av Halmstadborna bor i en HFAB-lägenhet, konstaterar bolagets vd Marie Thelander Dellhag.

HFAB:s vd har fått framtiden i sin hand

Det är många siffror nu för HFAB. Men viktigast är nummer 75, fastighetsbolagets ålder. I maj firas det med tårtkalas för anställda och hyresgäster.

ANNONS
|

23 mars 1942 bildades Halmstads fastighets AB. På dagen 75 år senare satte sig den förhållandevis pigga och välmående jubilaren i biografen Röda Kvarns salong för att på bolagets Jubileumsstämma lyssna på vad den har att vänta av framtiden.

Just framtiden är i det här sammanhanget ett särdeles relevant ord. Så heter HFAB:s allra första egna bygge. Kvarteret ligger intill nuvarande Sturegymnasiet och omfattar 92 lägenheter.

– Vi är en långsiktig aktör. Vi tänker finnas i åtminstone 75 år till, slog HFAB:s vd Marie Thelander Dellhag fast under sitt inledningsanförande.

Under stämman samlades branschfolk, politiker, representanter för hyresgästerna och anställda i fastighetsbolaget för att ta del av tankar från några aktörer som har ett avgörande inflytande på utvecklingen av bostadsfrågan.

ANNONS

HFAB har 10 136 lägenheter. Inte en enda var ledig när bolaget satte streck för 2016. 17 500 hyresgäster bor fördelade på 160 olika fastigheter. Ett av de synligaste landmärkena i stan är Hjässan Hög, det långa höghuset på Andersberg som har 523 lägenheter.

Nyaste beståndet är inte ens klart, i kvarteret Borgen på söder påbörjar inflyttning i slutet av året. När alla tagit plats är 179 lägenheter bebodda.

Marie Thelander Dellhag framhöll HFAB:s position som ett av landets ledande, allmännyttiga bolag. Marknadsvärdet på beståndet är på över elva miljarder och 2016 omvandlades 15 procent av intäkterna till vinst.

Men det handlar inte om att 75-åringen är ett självspelande piano. Kommunfullmäktige har tagit upp frågan om att ändra på avkastningskravet till ägaren.

– Höjs nivån minskar våra möjligheter till underhåll och nyproduktion, konstaterade Marie Thelander Dellhag.

Invändningen går inte att vifta bort utan en noggrann analys. HFAB håller på med ett intensivt underhållsprogram, som ska pågå till 2023. Det behövs, en tredjedel av lägenheterna är byggda redan på 1960-talet eller i början av 1970-talet.

ANNONS