Flera av husen i kvarteret är täckta av byggställningar. Renoveringsarbetet är omfattande.
Flera av husen i kvarteret är täckta av byggställningar. Renoveringsarbetet är omfattande.

HFAB: avbryter arbete med vindslägenheter vid Fredsgatan

HFAB tvingas på nytt avbryta planer på nya taklägenheter vid Fredsgatan i Halmstad.

ANNONS
|

- Vi har drabbats av kostnadsökningar och avvaktar byggnationen av 14 nya vindslägenheter, säger Rikard Ahlgren, projektledare på HFAB.

Äventyret med renovering och byggen av nya lägenheter i det väldiga kvarteret Juristen (omgärdat av Fredsgatan, Gamletullsgatan, Skansgatan och Kungsgatan) börjar likna folksagan med rocktyget som lämnades hos skräddaren och som till slut inte blev nånting.

2015 drog det kommunala fastighetsbolaget igång sina planer på att bygga till ett lägenhetsplan på husens tak i kvarteret, med balkonger med loftgångar som förbinder dem.

Förra sommaren avbröts detta sen man konstaterade att de nya lägenheterna skulle bli dyrare per kvadratmeter än annan nyproduktion i centrala Halmstad. Ett kostsamt moment var bland annat arbete med de bärande konstruktionerna i huset.

ANNONS

Tillbaks till ritbordet skissade man i stället på mycket små vindslägenheter. Formatet gjorde att man kunde slopa hissar och inte behövde röra yttertaket mer än för att göra vindskupor.

Också det blir för dyrt.

- Vi har nyligen meddelat hyresgästerna i husen att vi går vidare med renoveringarna som vi påbörjat men avvaktar med vindslägenheterna eftersom vi inte håller budget, säger Rikard Ahlgren.

Han kan i dag inte säga om det blir för gott eller om man ska göra ett nytt försök.

- Vi får diskutera detta under hösten.

I kvarteret pågår omfattande renoveringar, framför allt av badrum i lägenheter som byggdes på 1950-talet. Nyproduktionen av 20 trapphuslägenheter, i tillbygge, fullföljs och de är redan tecknade av nya hyresgäster.

Eftersom byggställningar nu är uppe för renoveringarnas skull görs också en del förberedande arbeten för vindslägenheterna från dessa: takkupor byggs och fönster monteras från utsidan.

ANNONS