Fallet med professor Gunnar Johansson har blivit känt i hela landet. Bild: Jari Välitalo
Fallet med professor Gunnar Johansson har blivit känt i hela landet. Bild: Jari Välitalo

Hans fall tas som mobbningsexempel i hela landet

Allt fler riksmedier använder fallet med Gunnar Johansson som exempel på mobbning på arbetsplatser. – Det är jobbigt att ställa upp, men jag gör det i hopp om en systemförändring som kan hjälpa andra, säger han.

ANNONS
|

I måndags berättade både Rapport och Aktuellt på SVT om Gunnar Johanssons fall. I senaste numret av det granskande magasinet Filter tas det också upp. I slutet av förra året medverkade han även i TV 4:s satsning på att uppmärksamma mobbning i arbetslivet.

– Egentligen är jag väldigt ambivalent till att medverka, eftersom jag mår dåligt, men jag ställer ändå upp när journalister hör av sig.

I nästa vecka är han inbjuden till TV 4:s Malou efter tio, tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och advokat Michael Fischbein, en av landet mest kända jurister inom området kränkande särbehandling.

– Det känns som att någon måste våga träda fram för att politikerna ska ändra på dagens uddlösa system.

ANNONS

Mobbningsexperten Stefan Blomberg på Arbets- och miljömedicin i Linköping har i både SVT och magasinet Filter efterlyst en systemförändring med en oberoende part, en ombudsman som kan stämma arbetsgivare.

– I dag fungerar det inte om någon part inte vill lösa problemen. Det är ett hål i lagstiftningen, säger han i Aktuellts inslag och menar att mönstret i Johanssons fall är väldigt vanligt.

Han pekar på maktlösheten när professorn inte kan bemöta anklagelser som är anonyma eller konfidentiella.

I SVT:s inslag har även Ulrich Stoetzer, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, tankar på att inrätta en mobbningsombudsman och göra det brottsligt för arbetsgivare att inte agera rätt vid mobbning.

När HP träffar Gunnar Johansson är det dagen efter han fått ännu en elkonvertering på sjukhuset.

– Jag fick hjärtflimmer när jag läste vad Högskolan skrivit om mig på sin officiella hemsida, berättar professorn och hänvisar bland annat till att det där står att han inte varit utsatt för mobbning.

– Det känns som maktmissbruk när en myndighet gör så utan att ge mig chansen att bemöta det.

Allra värst tar han att Högskolan skrivit att ”det finns medarbetare som har mått dåligt av konflikterna med professorn, men som inte velat vara lika offentliga som han”.

ANNONS

– Ännu en gång tar de till anonyma anklagelser, som är omöjliga att försvara sig emot. De framställer mig som en gnällspik och galning – och förvandlar mig från offer till mobbare.

– Jag ser detta som deras straff för att jag ställer upp på intervjuer.

ANNONS