Hannas butiksidé – handla utan att betala

Vad sägs om att handla utan att betala för varorna? Hanna Hallén har öppnat en butik som inte blandar in pengar i shoppandet.

ANNONS
|

I onsdags öppnades gratisbutiken som drog en hel del folk. Det var bara för kunderna att plocka till sig varor och gå därifrån utan att ha öppnat plånboken. Idén till gratisbutiken har funnits sedan hon bodde i Holland.

– Jag funderar ofta på hur vi konsumerar och vad som är våra riktiga behov. När jag besökte kollektiv i Amsterdam såg jag hyllor med prylar som folk skänkte, säger Hanna Hallén, konstnär.

Nu applicerar hon Hollandsmodellen i Halmstad.

– Vid ett besök på Dramalogen för ett tag sedan föreslog jag att de skulle sätta upp en gratishylla. De tände på idén och jag fick tillgång till en lokal på deras innergård.

ANNONS

Hon tog hjälp av sociala medier, vänner och bekanta för att samla in varor. Lokalen mäter inte mer än 15 kvadratmeter men den är fylld med kläder, leksaker, porslin och annat.

– Folk är generösa. Någon kom med bra grytor som inte kunde användas på den nyinköpta spisen.

Hanna Hallén hoppas att fler upptäcker nyttan med att byta prylar med varandra med tanke på överkonsumtion och hållbarhet.

– Man kan ställa i ordning en gratishylla var som helst där folk rör sig till exempel på bibliotek, vid pantmaskiner i varuhus och Medborgarservice på Andersberg. Eller varför inte träffa kompisarna någon kväll och byta kläder med varandra. Det sparar på jordens resurser.

ANNONS