Han blev första blinda att klara Tough Viking

När Patrik Olsson som första blinda person gick i mål i Tough Viking reste sig hela Stockholm Stadion och applåderade. – Det var så mäktigt – jag får rysningar bara av att berätta om det, säger han.

ANNONS
|

En bassäng med vatten och is, höga hinder, tunga järnklot och amerikanske fotbollsspelare – att ta sig igenom den åtta kilometer långa hinderbanan i Tough Viking är verkligen ingen lek. Men Patrik Olsson, 42 år från Halmstad, gjorde det – utan att se.

På grund av en diabetesrelaterad sjukdom blev Patrik Olsson av med synen för sju år sedan, men det var alltså inget som hindrade honom från att genomföra vad som brukar kallas för Skandinaviens tuffaste race. I och med målgången på Stockholms Stadion förra helgen blev han också historisk som den första blinda personen att genomföra Tough Viking.

ANNONS

– Det är häftigt att skriva historia och att kunna visa att ingenting är omöjligt, säger Patrik Olsson.

Med hjälp av sin ledsagare Fredrik Söderlund tog han sig förbi samtliga 25 hinder.

– Det var jäkligt jobbigt och det krävdes sjukt mycket koncentration för att kunna höra vad Fredrik sa. Man sprang som i en bubbla och de första fyra kilometerna höll vi bra tempo, då var det bra underlag, men sedan blev det små skogsstigar med mycket rötter och stenar.

Patrik berättar inlevelsefullt hur han tog sig upp för en sju meter hög vägg (i slutet hängandes upp och ned) och hur deltagarna tvingades springa ut i iskallt vatten för att runda en pinne. En imponerande insats – och bevis för hur imponerande det var fick Patrik när han kom in på upploppet.

– När vi kom in på Stockholms Stadion igen reste sig alla upp och applåderade. Det var så mäktigt – jag får rysningar bara av att berätta om det.

Prestationen har verkligen gett eko, men när Patrik får frågan om han skulle kunna tänka sig att genomföra loppet en gång till kommer svaret blixtsnabbt:

– Aldrig i livet!

Efter några sekunders betänketid svajar han dock något.

ANNONS

– Eller jo... Om folk sponsrar och går in med pengar så att vi gör det för en god sak kanske. Jag funderar faktiskt på Vättern runt nästa år. Något stort blir det i alla fall, säger Patrik som redan i helgen slet för en god sak.

I och med sin medverkan i Tough Viking var Patrik Olsson med och samlade in pengar till Kostfondens forskning om hur kosten påverkar typ 1-diabetes.

– Det finns ingen sådan forskning i dag men när de får ihop tillräckligt mycket pengar drar de i gång, säger han.

ANNONS