Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Halmstadbo frias efter rättsligt slarv

En Halmstadbo som för fyra år sedan dömdes för drograttfylleri får nu resning. Orsaken är att rättsväsendet tolkat analyssvar som rör THC-syra fel, vilket lett till en rad felaktiga domar.

För ett par år sedan uppdagades att ett stort antal personer som dömts för drograttfylla i Sverige mellan åren 2008 och 2015 kunde vara felaktigt dömda.

Enligt TT rörde det sig om nästan 300 personer.

Bakgrunden var att rättsväsendet missuppfattat analyssvar från Rättsmedicinalverket. Analyserna visade att samtliga personer hade haft THC-syra i blodet, en syra som bildas när den aktiva substansen THC i cannabis bryts ner. 

– THC är narkotikaklassat, men inte THC-syra. För att man ska kunna dömas för drograttfylleri måste man ha narkotika i blodet, förklarar Liselott Quick, beredningsassistent på åklagarmyndigheten i Halmstad.

Den Halmstadbo som nu får resning var en av dem som dömdes just för att han hade THC-syra i blodet. 

Under rättegången förnekade mannen att han skulle ha kört drogpåverkad, men erkände att han använt narkotika två veckor tidigare. En förklaring som tingsrätten avfärdade som osannolik.

Men hovrätten konstaterar nu i sitt beslut att Halmstadbon dömts för något som inte är straffbart och ogillar åtalet för rattfylleri.

Mannen, som var 17 år när domen föll dömdes samtidigt till snatteri, olovlig körning och narkotikabrott. Straffet landade på 90 dagsböter, men eftersom han nu frias från drograttfylleri sänks det till 80 dagsböter.

Halmstadbon är den första i Halland som får resning i THC-härvan.

Chefsåklagare Anders Johansson berättar att när misstaget uppdagades gick åklagarmyndigheten igenom alla domar i landet.

– Vi fick en lista och har begärt resning för de drabbades räkning, men vi hade inte så våldsamt många ärenden i Halland. Vi låg bland de färre i landet, berättar han.

Enligt Liselott Quick visade det sig också att antalet felaktiga domar var få.

– Vi granskade flera ärenden men det var endast tre som faktiskt var felaktiga. Hittills har vi haft ett avgörande och det är denne Halmstadbo, säger hon.

Övriga två var inte hemmahörande i Halland men togs för drograttfylla som skett i länet.

Dagsböterna kommer att betalas tillbaka till Halmstadbon, som nu hunnit bli 21 år, dock utan ränta.

– Det blir en rak återbetalning. Polisen har inte stöd för att ge ut ränta. Men om man anser att man drabbats ekonomiskt kan man vända sig till Justitiekanslern, JK, med en begäran om ersättning, berättar Tobias Pahkamaa, handläggare på polismyndighetens rättsenhet i Kiruna.

Mannen har dessutom möjlighet att söka skadestånd via JK.

Fakta: THC

THC, Tetrahydrocannabinol, är det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabis.

När kroppen bryter ner narkotikan bildas THC-syra.

THC är narkotikaklassat. Det är däremot inte THC-syra.

En förare som har THC-syra i blodet kan inte dömas för drograttfylleri eftersom detta endast bevisar att föraren någon gång den senaste tiden använt drogen, inte att hen faktiskt var narkotikapåverkad under bilfärden.

MEST LÄST