Satt i system. Halmstadbon sålde saker han inte hade, tog betalt via Swish och var efter betalning inte anträffbar. Bild: Jessica Gow/TT
Satt i system. Halmstadbon sålde saker han inte hade, tog betalt via Swish och var efter betalning inte anträffbar. Bild: Jessica Gow/TT

Halmstadbo döms för systematiskt bedrägeri

Halmstadbon registrerade falska Tradera-konton i ovetande människors namn, lade ut auktioner och tog betalt utan att ha en tanke på att leverera några varor. Nu döms han för 18 fall av bedrägeri.

ANNONS
|

Mannen, som är i övre 20-årsåldern, satte i system att kapa folks identiteter och använda deras personnummer till att skapa Tradera-profiler. Totalt sex personer fick sina identiteter kapade.

Han skrev ut falska adresser och registrerade e-postadresser, allt för att få det att låta rimligt.

Han lade ut auktioner på exempelvis routers och hörselkåpor, varor som inte drar in några jättesummor. Han fick mellan 350 och 1 300 kronor per köpare.

Pengarna betalades in över Swish till två olika telefonnummer som båda var kopplade till hans bankkonto.

Enligt polisens tekniska undersökning var mannens dator krypterad och han surfade via en VPN-tjänst som gjorde att även allt han gjorde på nätet blev krypterat.

ANNONS

Hans kontoutdrag visar att han har fått Swish-betalningar från samtliga målsäganden. Han har dessutom ett flertal utbetalningar till spelbolag under samma tidsperiod som bedrägeriet pågick.

Mannen förnekar samtliga brott. Han menar i stället att han bara lämnat över kontrollen över sitt bankkonto till en person som han känner ytligt. "En mycket farlig människa som rör sig i kriminella kretsar", som han beskriver det i förhör.

Den kriminella personen ska enligt mannen ha hotat honom och fått honom att agera målvakt, annars skulle han bli dödad.

Mannen dömdes för fyra år sedan för 78 fall av bedrägeri. Enligt honom själv skulle det kunna vara en orsak till att den kriminella personen sökte upp honom och ville använda hans konto.

Tingsrätten i Halmstad köper dock inte den förklaringen, utan dömer mannen för totalt 18 fall av bedrägeri.

Enligt tingsrättens bedömning ska det har rört sig om systematisk och planlagd brottslighet som begåtts bland annat genom utnyttjande av andra personers identitetsuppgifter. Dock beaktar man även att det har handla om låga belopp, ofta under 1 000 kronor.

Därför får mannen en villkorlig dom med samhällstjänst. Hade han i stället dömts till fängelse hade påföljden blivit fyra månader bakom lås och bom.

Han ska även betala skadestånd till samtliga 18 målsäganden. Totalt rör det sig om 14 950 kronor.

ANNONS

Bedrägerierna ska ha pågått under sju månaders tid under 2015.

ANNONS