Halmstad vill ha bättre stadskärna än Varberg

Varberg vann titeln årets stadskärna 2016. Under tisdagen hölls ett inspirationsmöte för att se hur Halmstad kan erövra den titeln inom fyra år.

ANNONS
|

Att Varberg har blivit prisat som årets stadskärna har satt fart på Halmstad, som inte vill vara sämre. Inom projektet Stadens hjärta jobbar kommunen, näringslivet och andra tillsammans för att infria detta till år 2020.

Under tisdagsmorgonen hölls ett frukostmöte för att ge inspiration till vad som behöver göras för att nå dit. Träffen hölls på Café Strandgatan Tjugo, och bland åhörarna fanns politiker, kommunala tjänstemän, fastighetsägare och företagare, som alla har sin del i hur staden kan utvecklas.

Efter inledningsordav bland andra kommunrådet Henrik Oretorp (C) och Farhad Badeie, ordförande i Halmstad city, hölls en inspirationsföreläsning av Marie Anfinset och Annelie Bjerkne från varumärkesbyrån Invinn. De talade betydelsen av vilken känsla man vill förmedla.

ANNONS

– Det som styr mest är det emotionella, människors förväntan på en plats eller produkt. När vi väljer något utgår vi 10 procent från skälen, och 90 procent från själen, sa Marie Anfinset.

För att gå mer på djupet om vad detta kan betyda för Halmstads del fick åhörarna arbeta i smågrupper om vilka värden som är viktiga just här, vad som är unikt med staden och vad som kan göras bättre. Bland annat var deltagarna tvungna att välja och välja bort olika positiva egenskaper, för att visa på att man inte kan vara allt på en gång om man vill lyckas.

– Det kan vara svårt ibland, för städer ska ju vara till för alla, och inte exkludera någon, sa Marie Anfinset efteråt.

Hon tror dock att Halmstad har möjlighet att klara målet till 2020.

– Det kan vara bra att sätta ett datum så, för har man ett tydligt mål så kan man kraftsamla för att nå sin målbild.

Deltagarna tog med sig mycket efter mötet.

– Det är bra att tänka på ett strukturerat sätt så här, sa Peter Kellner från cityföreningen.

Maria Hallberg från Destination Halmstad är en av dem som tror på målet.

– Jag tror att vi har alla förutsättningar att klara av det.

ANNONS
ANNONS