Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm aktualiserade frågan om att skydda gågator från attacker med fordon.
Efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm aktualiserade frågan om att skydda gågator från attacker med fordon. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Halmstad ska byggas om för att hindra terror

Terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 väckte frågan om att göra Halmstads gator säkrare. Nu ska ett flertal gator i centrum få hinder som kan skydda mot attacker med fordon.

ANNONS

Lastbilar har använts som vapen vid ett flertal terrordåd runt om i Europa under de senaste åren. Efter dådet på Drottninggatan i Stockholm, då fem personer dog, vaknade diskussionen om hinder, eller snarare avsaknaden av dessa, i Halmstad.

Nu ska hinder sättas upp på ett flertal gågator i centrala Halmstad, enligt P4 Halland.

– Det är en väldigt komplex fråga. Vi tittar framförallt på gågatorna. Det är de gatorna där det finns en realistisk möjlighet att göra en insats på. Bekymret är att det är väldigt många olika fodon som måste kunna komma in där, till exempel räddningsfordon, leveransfordon och snöröjningsfordon, säger Ulf Holm, gatuchef hos Halmstads kommun, till P4 Halland.

ANNONS

Det är ännu inte helt klarlagt vilken typ av hinder som sätts upp på vilka platser. Kommunen tittar på tre olika sorters fordonshinder: fasta hinder, halvfasta hinder och rörliga hinder.

Det återstår att se hur lång tid det tar innan alla hinder finns på plats, men förhoppningen är att vissa hinder ska finnas på plats i centrum redan till sommaren.

– Det är svårt för det är inte så många ytor man kan sätta dem på, säger han. Vi analyserar just nu vilka platser vi kan sätta vilken sorts hinder på, säger Ulf Holm till radion.

ANNONS