Halmstad nära att få Sveriges tionde miljonte invånare

Det verkar inte ha blivit någon Halmstadbo som knep platsen som Sveriges tionde miljonte invånare. Men om vi får tro siffror, statistik och klockslag kan det inte ha varit långt borta.

ANNONS
|

– 06.23 föddes den bebis som var närmast här, men då kan det knappast ha varit den, det var ju lite synd, skrattar Elisabeth Johansson, avdelningschef på förlossningen i Halmstad.

Hon berättar att de pratade lite om hur de skulle ha firat om det varit så att den historiska invånaren råkat födas hos just dem.

– Vi firade ju ganska stort när vi passerade 2 000 födslar på ett år, så det hade nog blivit lite pådrag om vi fått veta att det var så.

I alla prognoser och i allt förhandssnack har man pratat om framför allt två orsaker till att befolkningsökningen är större i Sverige än i många andra länder. Dels att vi de senaste åren fått ganska många nya svenskar i och med de stora konflikthärdar som rasar runt om i världen. Men samtidigt föds också fler barn, helt enkelt för att fler skaffar tre i stället för två eller fyra i stället för tre. Båda faktorerna är sådant som avspeglar sig tydligt också i Halmstad.

ANNONS

– Dessutom är många av de som föder barn nu födda i slutet på 90-talet och då var barnkullarna stora, så det är också en förklaring, säger Elisabeth Johansson.

ANNONS