Halmstad i stöldtoppen

Städer med många studenter är de som är mest drabbade av cykelstölder. Halmstad ligger på en åttondeplats av alla landets kommuner i förhållande till befolkning.

ANNONS
|

Försäkringsbolaget If har tagit fram statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå), över stölder av cyklar i landet, och det är lätt att se ett mönster. Det är enbart studentstäder som finns med på topp tio-listan om man slår ut antalet stölder på befolkningsantalet. Listan toppas av Lund, med cirka 1836 stulna cyklar per 100 000 invånare. På åttonde plats återfinns Halmstad, med 1195 per hundratusen under 2015. I faktiska tal handlar det om 1150 stölder, vilket dock är en liten nedgång från 2014, med 1367 anmälningar.

På If tror man att det finns flera orsaker till att just studentstäder är överrepresenterade.

ANNONS

– Där finns många cyklister traditionellt. Det är ett billigt och enkelt sätt att ta sig fram. Men det handlar inte bara om antalet cyklar. Det är en stor andrahandsmarknad med nya studenter varje år som behöver billiga cyklar, säger Tobias Edlund, presskontakt på If.

Ett problem är att cyklarna inte låses tillräckligt. Enligt undersökningen använder 40 procent av cyklisterna endast cykelns inbyggda lås, när ett kraftigare lås hade varit att föredra.

– Det handlar också om hur mycket man har lagt på cykeln. Köper man en dyr cykel så försöker man nog hålla i den lite bättre.

Trots det höga antalet stölder är det ändå många som inte kommer till polisens eller försäkringsbolagens kännedom. Endast 40 procent polisanmäler, enligt Brå

Fakta: Flest cykelstölder

Antal cykelstölder per 100 000 invånare under 2015, topp tio av Sveriges alla kommuner:

  1. Lunds kommun 1836
  2. Örebro kommun 1700
  3. Linköping kommun 1502
  4. Lidköping kommun 1317
  5. Malmö kommun 1271
  6. Växjö kommun 1220
  7. Uppsala kommun 1208
  8. Halmstads kommun 1195
  9. Helsingborgs kommun 1170
  10. Karlstad kommun 1125

Källa: Brå/If

Fakta: Tips om hur man undviker cykelstölder:

  1. Parkera inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
  2. Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage? Ställ in cykeln där på kvällen.
  3. Lås fast både cykelns framhjul och ram i ett kraftigt, fast förankrat föremål.
  4. Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln med märk-DNA, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.
  5. Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.

Källa: If

ANNONS