Utvecklare. Carl Halonen Hansson, vd på Twomoveme UF, var en av fyra nominerade till priset för årets produktutveckling. Han har utvecklat en ny stötdämpare för fordon.
Utvecklare. Carl Halonen Hansson, vd på Twomoveme UF, var en av fyra nominerade till priset för årets produktutveckling. Han har utvecklat en ny stötdämpare för fordon.

Halländsk UF-elev prisad på SM

Det blev prisregn över sydhalländska ungföretagare när SM i Ung företagsamhet avgjordes i Stockholm i tisdags. Sturegymnasiets Carl Halonen Hansson, vd för Twomoveme UF, nådde längst av de lokala deltagarna i de klassiska kriterierna.

ANNONS
|

Stureelevens bolag blev nominerat till ett av landets fyra främsta företag i årets produktutveckling.

Han fick gehör för sin idé om en ny stötdämpare till bilar, där han vill ersätta dagens fjädersystem med magnetism.

– Det är jätteroligt. Jag tror att juryn tyckte om att jag utvecklat en produkt som kan revolutionera stötdämparindustrin. Det är billigt och bra för miljön. Jag ser fram emot att driva vidare företaget efter skolan, säger Halonen Hansson.

Casandra Hallberg från Osbecksgymnasiet i Laholm tog sig längst av alla halländska deltagare. Hon tävlade med Iamproud UF i kriteriet årets monter, men fick pris för nya utmärkelsen, årets unga ledare, där företagarnas ledaregenskaper blir bedömda.

ANNONS

Hon var en av 24 deltagare att bli nominerad till priset, då alla län fick nominera en var sin deltagare. Hon genomförde därefter en intervju med juryn och tog dagen efter, tillsammans med sex andra, emot priset.

– Jag tror att jag fick utmärkelsen för att jag kan se mina svagheter och styrkor och vet hur jag kan applicera dem på en grupp, men även att jag vågar lita på mina kolleger, säger pristagaren.

Självklart var hon mycket stolt och glad.

– Det känns fantastiskt. Jag tycker att det är en bekräftelse för jag gör något som fungerar och är viktigt. Jag kan vara den förebilden jag vill vara, säger hon.

Sammanlagt fanns elva halländska företag på plats, varav fem från Halmstad och tre från Laholm, när H.K.H. Prins Daniel, statsminister Stefan Löfven och 811 UF-elever från hela landet intog Stockholmsmässan i Älvsjö.

Halmstadföretaget P&S Collection UF med Philip Johansson och Sebastian Stenbeck vann årets monter i Halland och ville göra om halländska Woogles UF bedrift från 2014 genom att vinna pris för kriteriet på SM. De föll dock på målsnöret, vilket innebär att Halland får vänta till nästa år för en ny seger i klassiska kriterierna.

ANNONS
ANNONS