Högtryck under vårruset

Vårvärmen tog en paus under vårruset – men folkfesten på Galgberget skapade ett eget högtryck. Åsa Eriksson från Halmstad tog hem segern för Halmstad Orienteringsklubb.

|

Det är 27e året som Halmstad Orienteringsklubb står som värd för vårruset vid Gipen på Galgberget. Och om man får tro arrangörerna så har de fått vänta lika länge på att få en segrare från de egna leden.

–I så fall var det på tiden, säger 26-åriga Åsa Eriksson från Halmstad, som beskriver sig själv som en nybörjare, medan andra ser en löparkomet inom traillöpning.

Åsa Eriksson plockade upp dojorna våren 2013 och förra året var hon i landets toppskikt på långa lopp. När hon vann ett sextimmarslopp i Skövde sprang hon 71 kilometer, i går sprang hon fem kilometer och gick i mål på 18.26.

–Jag slog mitt personbästa med en minut. Så jag är jätteglad, säger Åsa som beskriver sig själv som tjejen som skolkade från gympan i skolan. Vårruset blev en revansch på många sätt för löparen som förra året fick stå skadad vid sidlinjen och nu kunde gå i mål som segrare.

–Jag träffade min gamla idrottslärare vid målgången, säger Åsa och förklarar att han var förvånad över att se henne där.

–Det känns som att jag har hittat det jag är bra på, säger hon.

Över 4 700 löpare deltog i årets lopp. Under uppvärmningen träffade HP Gertrud Ekeroth från Furet, 84 år ung. Hon hade snabbladdat inför loppet.

–Vi skojade om det under en promenad i går och sen blev det på riktigt, säger Gertrud som antog utmaningen från hemvårdsförvaltningens personal att ingå i deras lag.

Vad ska du göra med medaljen?

–Den ska hemtjänsten ha, en stor medalj. De är fantastiska, säger Gertrud som njöt av folkfesten och infallet som hon inte hade kunnat drömma – om fram till i går.