Högskolans trakasseriutredning underkänns av expert

Högskolans egen trakasseriutredning kom nyligen fram till att professor Gunnar Johansson inte utsatts för kränkande särbehandling. En av landets främsta experter på mobbning på arbetsplatser underkänner dock utredningen.

ANNONS
|

HP skrev i förra veckan att ett av Thorsteinn Rögnvaldssons första beslut som vikarierande rektor var att professor Gunnar Johansson inte blivit mobbad på jobbet. Grund för beslutet var en utredning som Högskolan själv gjort.

Mobbningsexperten Stefan Blomberg, legitimerad psykolog och forskare vid arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitetssjukhus, är emellertid kritisk till utredningen.

Efter att ha läst igenom Högskolans trakasseriutredning menar Blomberg att den är ”olämplig” och att den inte lever upp till vad som sägs i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Hans allvarligaste invändning är att utredningen bryter mot det som står i föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4), som gäller från och med mars i år. Där betonas att utredaren bör ”ha tillräcklig kompetens, möjlighet att agera opartiskt och ha de berördas förtroende”.

ANNONS

– Att inte ta frågan om oberoende och de berördas förtroende för utredaren på allvar är en stor brist, hävdar Blomberg och pekar på hur professor Johansson vid flera tillfällen förklarat att han saknar förtroende för utredarens oberoende.

– Så här går det när man är både domare och part i målet, kommenterade Johansson när HP i förra veckan skrev om saken.

Stefan Blomberg kom tidigare i år ut med boken ”Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder”. Sedan dess har han varit flitigt intervjuad och medverkar nu i en inspelning för SVT där han tillsammans med Morgan Alling i en serie program om mobbning besöker olika arbetsplatser.

Blomberg menar nu att Högskolans trakasseriutredning ”möjligen kan anses undermålig, vilket i sig kan utgöra ett skadligt agerande av arbetsgivaren”.

ANNONS