Ångrar inget. ”När vi skrev ansökan om forskarrättigheter visste vi inte att Gunnar Johanssons studie inte skulle bli av”, säger Magnus Tideman.
Ångrar inget. ”När vi skrev ansökan om forskarrättigheter visste vi inte att Gunnar Johanssons studie inte skulle bli av”, säger Magnus Tideman.

Högskolan nekar till att ha ljugit i ansökan

Professor Magnus Tideman tillbakavisar anklagelserna om att det medvetet togs med felaktiga, förskönande uppgifter när Högskolan ansökte om forskarrättigheter i hälsa och livsstil.

ANNONS
|

– Efter att vi fick höra talas om professor Gunnar Johanssons anklagelser har vi andra i arbetsgruppen som låg bakom ansökan gått igenom skrivningarna, säger Magnus Tideman och tillägger:

– Vi har då inte hittat något i ansökan som vi inte kan stå för.

HP har de senaste dagarna berättat om hur professor Gunnar Johansson ser sig som en utmobbad visselblåsare. Enligt Johansson skar det sig mellan honom och de andra i arbetsgruppen bakom ansökan när han påtalade att det togs med uppgifter som inte stämde.

Framför allt pekade Johansson på att det nämndes en forskningsstudie om reumatiska ungdomar, som han själv ville göra - men som aldrig blev av.

ANNONS

– I ansökan skrev vi inte att studien pågick – det hade varit en lögn. Vi skrev att studien initieras under 2012, vilket innebär att vi hade långt gångna planer på att dra igång den, kommenterar Tideman.

Enligt professor Johansson var du till och med motståndare till studien när han kom med idén – och när ni skickade in ansökan om forskarrättigheter var planerna redan nedlagda. Stämmer inte det?

– Nej, jag tyckte det var en jättebra idé som jag uppmuntrade eftersom studien skulle binda samman olika ämnen på Högskolan, bland annat mitt eget ämne handikappvetenskap, säger Tideman och fortsätter:

– Min forskning tittar på funktionshinder, vilket reumatism är ett exempel på. Därför ville jag vara med, men eftersom jag var mycket upptagen fick Gunnar Johansson vara huvudansvarig.

– Vi lämnade in en gemensam ansökan för att få forskningsmedel, men till sist fick den tyvärr avslag. När vi ansökte om forskarrättigheter visste vi dock inte det ännu.

Var du med på Gunnar Johanssons ansökan som medsökande?

– Ja.

Tideman berättar att ansökan om forskarrättigheter i hälsa och livsstil togs fram under sommaren 2012 och att den, efter att ha godkänts av högskolestyrelsen, skickades in i oktober 2012.

– Att det sedan inte blev någon studie om reumatism hos ungdomar var synd, men med tanke på vilken konkurrens det är om forskningsmedel är det inte ovanligt med avslag.

ANNONS

Varför fick professor Johansson inte följa med till Stockholm vid presentationen av ansökan, som han fått göra när den första ansökan skickades in ett par år tidigare?

– Det var ingen bestraffning. Det handlade om att de som tog emot ansökan bestämt ett tak för hur stor grupp som fick delta. Då togs de med som skrivit mest av ansökan, säger Tideman.

ANNONS