Högskolan kan utbilda poliser 2019

Utbildningsministern vill inte svara på om Högskolan i Halmstad är lämplig som ny utbildningsort för poliser, men hon tror på ”en snabb process” med besked före höstens val. – Vårt läge är perfekt, menar rektor Stephen Hwang.

ANNONS
|

När S-kongressen nyligen slog fast att det behövs polisutbildning på två nya lärosäten, utöver de tre som redan finns, nämnde inrikesminister Anders Ygeman tre orter som lämpliga: Göteborg, Borås och Malmö.

Den halländske S-riksdagsmannen Hans Hoff lyfter dock fram Halmstad som ”en självklar etableringsort”. I ett utspel i förra veckan pekar han på det strategiska läget mellan Göteborg och Malmö samt på möjligheterna till samarbete med Försvarsmakten i Halmstad.

Efter det har Hallands landshövding Lena Sommestad, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Halmstad Carl Fredrik Graf (M) och Högskolans nye rektor Stephen Hwang, skrivit till statsråden Anders Ygeman och Helene Hellmark Knutsson för att lyfta fram kompetensen som finns för att snabbt kunna starta polisutbildning i Halmstad.

ANNONS

I brevet noterar landshövdingen även att antalet statliga jobb i Halland minskat på senare år och att ingen nationell myndighet är lokaliserad till länet. Därför menar hon att en ny polisutbildning skulle innebära ett välkommet tillskott av statliga arbeten.

När Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, på tisdagen besöker Högskolan i Halmstad vill hon dock inte uttala sig om lärosätets chanser.

– Men eftersom vi redan pekat ut att etableringarna bör ske i södra och västra Sverige borde det inte vara lika många lärosäten som konkurrerar nu som för elva år sedan, säger hon och syftar på att Högskolan i Halmstad var ett av hela 14 lärosäten som 2006 ville starta polisutbildning.

I sin presentation av vårbudgeten är det de 700 nya miljoner kronorna till polisen redan i år som är den största satsningen.

– Vår långsiktiga plan är att det år 2024 ska finnas 10 000 fler polisanställda än i dag, inräknat både poliser och civilanställda, säger ministern.

Men hur ska ni lyckas utbilda fler poliser när det redan i dag är så svårt att fylla utbildningsplatserna att man tvingats sänka begåvningskraven vid antagningstesterna?

– Just genom att finnas på fler orter tror jag att vi lättare kan fylla platserna. Är man exempelvis 28 år när man söker är många inte lika flyttbara som vid 20 – och därför spelar placeringen stor roll, säger Helene Hellmark Knutsson.

ANNONS

– Vårt geografiska läge, mitt emellan två storstäder på västkusten, är perfekt, säger rektor Stephen Hwang och berättar att han gått igenom underlaget som togs fram 2006.

– I princip har vi alla ämnesområden som krävs, förklarar han och räknar upp psykologi, rättsvetenskap, it-forensik, sociologi, statsvetenskap och omvårdnad.

– Det gäller bara att koppla dem specifikt till polisyrket, säger Hwang, som har färsk erfarenhet av polisutbildningen från sin tid som rektor vid Linnéuniversitetet i Växjö.

– I Halmstad finns det ypperliga förutsättningar att samarbeta med Försvarsmakten när det gäller saker som utbildning i skjutning, bilkörning och ledarskap.

Hwang tror också att Högskolan i Halmstad kan köra igång något snabbare än andra lärosäten.

– Men det tar åtminstone två år att få allt på plats. Fast får vi ett klartecken skulle vi kunna köra igång hösten 2019, säger han.

Frågan om en eventuell akademisering, och därmed en förlängning av utbildningen till tre år, utreds separat på departementsnivå.

– Det är en politisk fråga om huruvida Polismyndigheten ska förlora en del av kontrollen över utbildningen, kommenterar Hwang.

Fakta: Andra försöket

  • Redan 2006 ansökte Högskolan i Halmstad om att få starta polisutbildning.
  • Den gången skulle en utredare dels titta på en eventuell akademisering av polisutbildningen, dels titta på fler utbildningsorter. Halmstad var ett av 14 lärosäten som anmälde intresse.
  • Efter valet hösten 2006 lade dock den nya borgerliga regeringen ner utredningen som den socialdemokratiska regeringen beställt.
  • I dagsläget finns polisutbildningen på tre orter: Umeå (Umeå universitet), Stockholm (Södertörns högskola) och Växjö (Linnéuniversitetet).
  • Utbildningen är två och ett halvt år, inklusive ett halvårs avlönad praktik som polisaspirant.
  • Vid Socialdemokraternas kongress i Göteborg föreslog partiet för en vecka sedan att det satsas på två nya utbildningsorter för att klara utbyggnaden av antalet poliser.
ANNONS