Smältugnen. Höganäs AB tillverkar metallpulver av smält återvunnet järn vid stålverket i Halmstad. Järnpulvret används i sin tur för pressgjutning av andra produkter och på en rad andra sätt.
Smältugnen. Höganäs AB tillverkar metallpulver av smält återvunnet järn vid stålverket i Halmstad. Järnpulvret används i sin tur för pressgjutning av andra produkter och på en rad andra sätt.

Höganäs på väg att leverera fjärrvärme

Höganäs stålverk i Halmstad står om något år beredd att leverera värme till fjärrvärmenätet i Halmstad. Volymerna på dessa leveranser kommer att motsvara värmebehovet för 2 500 nyuppförda villor.

ANNONS
|

–Vi letar efter olika partners för att ta tillvara restvärme och restenergi. Avtalet med Höganäs är bara början av ett samarbete med företaget som jag hoppas kommer att växa, säger Monica Karlsson, vd på det kommunala bolaget Hem (Halmstads Energi och Miljö AB).

Magnus Pettersson, energisamordnare på Höganäsbolagen, bekräftar att det finns andra energikällor på anläggningen i Halmstad att ta tillvara.

– Vi kan hitta fler restenergier som jag hoppas vi kan leverera längre fram, säger han.

Höganäs kommer under nästa år att renovera anläggningarna för att omhänderta och leda bort röken från sin smältugn. Då kommer de vattenkylda rökgaskanalerna att bytas ut.

ANNONS

Genom att utnyttja vattnet från Halmstads fjärrvärmenät, till kylning, kan en annars förlorad energi från rökgaserna gå vidare ut till konsumenterna som finns uppkopplade på fjärrvärmenätet.

– Detta är en vinnar-vinnar-lösning som inte alltid är så lätt att hitta, säger Melker Jernberg, koncernchef på Höganäs som var i Halmstad i går för att skriva på samarbetsavtalet med Hem.

Då kanalerna byts ut kommer de att måttas med hänsyn till temperaturerna på fjärrvärmevattnet.

Leveranserna till fjärvärmenätet beräknas till cirka 50 GWh per år. Värmeeffekten från kylningen beräknas till 9 MW.

De årliga leveranserna av varmt vatten från denna investering motsvarar åtta procent av Hems egna nuvarande energiproduktion, vilken främst kommer från sopförbränningen på Kristinehed.

Det råkar dessutom motsvara den energimängd som gick förlorat till fjärrvärmenätet då glastillverkaren Pilkington lade ned sin fabrik i Halmstad. Pilkington stängde vid inledningen av 2013.

Några ytterligare externa energileverantörer av storlek finns inte till värmenätet. Hem uppger att de, då Höganäs så småningom blir uppkopplat, kan dra ned sin egen användning av flis i förbränningen med 10 procent och vid sidan om det också minska sin andel naturgas som förbränns med cirka en tredjedel.

– Det vi kommer att få från Höganäs trycker bort annan sämre bränsle, konstaterar Hems Monica Karlsson.

ANNONS

Smältugnarna på Höganäs Halmstadsanläggning för återvunnet järn, som hämtas bland annat från Stenas Metalls anläggningar i Kistinge, drivs med köpt elektricitet.

Hem köper all värme som Höganäs lämnar till fjärrvärmenätet, oavsett tid på året. Det finns däremot ingen förpliktelse från Höganäs om minimum av leveranser. Det framgår av värmeleveransavtalet som undertecknades i går.

Parterna har sekretessbelagt ersättningarna som går dem emellan; det som Höganäs får för levererad värme och vad båda parter ersätter varandra med för olika investeringar på Höganäs fastighet.

Likaså hemlighålls avtalets längd, den som gäller såvida avtalet inte sägs upp under dess löptid.

Leveransen beräknas till effekten 9 MW men systemet dimensioneras för en framtida kapacitet på 15 MW.

ANNONS