Att tänka på. Åsa Montan, kommunikatör på Hem, påminner om att knyta de gröna påsarna med dubbelknut. Bild: Lina Salomonsson
 
Att tänka på. Åsa Montan, kommunikatör på Hem, påminner om att knyta de gröna påsarna med dubbelknut. Bild: Lina Salomonsson  

Hög tid att sortera ut matavfallet

Tiden har kommit för Halmstadborna att sortera soporna och slänga matavfallet i gröna påsar. I dag börjar sorteringsbanden i anläggningen på Kristinehed att rulla.

ANNONS
|

Nyligen skickade Halmstads Energi och Miljö (Hem) ut kuvert med information och gröna påsar till hushållen i Halmstad. Det lilla kitet ska ses som ett startskott för utsorteringen av matavfall, enligt Åsa Montan, kommunikatör på Hem.

–Tanken är att man ska börja sortera så fort man har fått sitt kuvert, säger hon.

Läs även:Här blir matresterna biogas

Som HP tidigare berättat ville Hem testa det nya systemet med sopor från hushållen på Vallås. Men nu har planerna ändrats och i stället kommer samtliga områden att vara med när den optiska sorteringsanläggningen tas i bruk.

–Om vi bara skulle köra sopor från Vallås hade maskinen fått stå still i flera dagar eftersom det hade blivit för få påsar att sortera, säger Åsa Montan.

ANNONS

Under midsommarveckan skickas start-kiten ut till sommarstugorna i kommunen. Men redan i denna vecka är det tänkt att sorteringen ska ha kommit i gång i alla villor och flerfamiljshus.

–Den 29 maj kommer den första riktiga sorteringen att äga rum, förklarar Åsa Montan.

När maskinen på Kristinehed startats upp kommer mellan 5 och 6 avfallsbilar att köra in och lämpa av sopor varje dag. Resterande tid kommer att gå till underhållsarbete, till exempel rengöring.

–Det är därför vi håller på att tjata om att man ska knyta påsarna med dubbelknut. För om matavfallet hamnar löst i anläggningen kommer vi att få lägga massa tid på att göra rent, säger Åsa Montan.

Hem har låtit göra plockanalyser där man gått igenom hushållssopor i olika områden och kommit fram till att ungefär en tredjedel består av matavfall.

Målet är att 40 procent av detta ska sorteras ut från övriga hushållssopor under det första året.

–Vi kommer att göra fler plockanalyser för att se hur det har gått. Vi tror ju inte att det inte kommer vara någon mat alls i de andra påsarna men vårt mål är 40 procent. Och det tror jag att vi klarar, säger Åsa Montan som menar att reaktionerna från kunderna är blandade.

ANNONS

–De flesta är positivt inställda. Många tycker att det är spännande och man märker att de är inlästa och har väntat på detta.

Samtidigt är det en del som tycker att sorteringen är onödig och att det är besvärligt att få plats med ytterligare en soppåse i hemmet.

–Jag tror att det handlar om en inlärningsprocess och att detta kommer fungera bra. Det har det ju gjort i de 200 andra kommuner som redan har infört detta, säger Åsa Montan.

Fakta: Rätt och fel

Detta får slängas i den gröna påsen:

  • Alla matrester som blir kvar på tallriken. Även råa matrester.
  • Frukter och grönsaker, både sådant som börjat ruttna men också skal och rester som inte äts upp.
  • Te och kaffesump. Tepåsen och kaffefiltret kan också slängas.
  • Ben från kött och fisk, äggskal och skal från skaldjur.
  • Matfett
  • Choklad och godis

Detta får inte slängas i den gröna påsen:

  • Tobak, cigarettfimpar och snusprillor
  • Blommor, varken krukväxter eller snittblommor. Jord hör inte heller hemma i den gröna påsen
  • Mediciner. Överblivna läkemedel ska lämnas till ett apotek
  • Tuggummi
  • Förpackningar. Dessa är konsumenter skyldiga att lämna till återvinning.
  • Papper. Varken hushållspapper, servetter, blöjor, bindor eller tamponger.
ANNONS