Maria Johansson, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen, förklarar hur Getinges nya rekreationsområde ska se ut. Bild: Roger Larsson
Maria Johansson, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen, förklarar hur Getinges nya rekreationsområde ska se ut. Bild: Roger Larsson

Här ska naturparken ligga

Området vid vallarna som har uppförts längs med Suseån i Getinge ska rustas upp och bli naturpark.

ANNONS
|

Efter de stora översvämningarna i Getinge 2014 har flera klimatanpassningsåtgärder utförts på orten. Till exempel har det byggts vallar och dammar som ska motverka att Getinge översvämmas.

Nu väntar ytterligare arbeten i syfte att skapa en inbjudande miljö. Området längs med Suseån ska bli ett rekreationsområde som bidrar med naturvärden för besökarna.

Ännu är den exakta utformningen inte helt bestämd, men i planen finns bland annat en grusad motionsslinga på cirka en kilometer.

– Vi kommer också att anlägga en utsiktsbrygga i anslutning till dammen och förse området med sittplatser, förklarar Maria Johansson, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen.

I budgeten för projektet finns totalt 2 miljoner kronor. En del av pengarna har kommunen fått i statsbidrag för att vidta åtgärder som gynnar den biologiska mångfalden. Därför ska de befintliga dammarna grävas ut ytterligare.

ANNONS

Skissandet på området är nu inne på sluttampen. Maria Johansson berättar att arbetet med att iordningställa platsen förhoppningsvis kommer att sättas i gång och avslutas under hösten och vintern.

Den 12 oktober kommer en färdig plan att presenteras under Getinge samhällsförenings höstmöte. Då ska också en omröstning kring områdets blivande namn att genomföras.

I framtiden är det möjligt att platsen kommer att utvecklas ytterligare. Till exempel förekommer idéer om en hundrastgård, en aktivitetsyta och ett fågeltorn.

– Men där är inget bestämt. Det får bli en fråga för framtiden, säger Maria Johansson.

ANNONS