Här krävs telefon för att se när bussen går

Den som tänkt ta bussen från Viktoriagatan i Halmstad möts av en udda syn. Där tidtabellen normalt sitter finns endast en QR-kod. Den som saknar en modern telefon får nu gissa sig till när bussen kommer.

ANNONS
|

Tanken är att man scannar av koden med sin kameratelefon och får tidtabellerna skickade i pdf-format till telefonen. Tekniklösningen är ett test som Hallandstrafiken genomför fram till årsskiftet på hållplats Viktoriagatan. Anledningen till att man valt just den testplatsen är att stationen trafikerar många linjer.

– Om man ville ha tidtabeller för samtliga avgångar skulle det behövas sju anslag för att rymma allihop, förklarar Hallandstrafikens vd Andreas Almquist.

Han förklarar nyttan med att kunna erbjuda information digitalt i realtid.

– Fördelen är att man kan hänvisa till en större mängd information och att den informationen alltid är aktuell.

Frågan är hur den som saknar den nya tidens teknik i fickan ska kunna tillgodogöra sig tidtabellerna. Vid PRO:s samorganisation i Halmstad är man inte lika entusiastiska som inom Hallandstrafiken.

ANNONS

– Även om många hänger med i samhällsförändringar är det definitivt en stor part, särskilt bland äldre, som står vid sidan av. När man gör förändringar så måste man tänka på alla kategorier inom samhället, säger organisationens ordförande Jan-Erik Jäderblom och tillägger:

– Felet är att man inte tänker riktigt innan man gör förändringar. När man gör förändringar måste man vara torr bakom öronen.

Anderas Almquist förklarar att man inom Hallandstrafiken alltid försöker gå ut med information så att det ska passa alla grupper inom samhället.

– Jag kan tycka att man både kunde ha tidtabell och QR-kod vid hållplatsen.

Ja, många äldre tycker nog att det är problematiskt som det är nu. Kan man tänka sig att ni sätter upp tidtabeller under resterande testperiod?

– Det kan vi absolut göra, men vi har inte nåtts av några synpunkter att det har saknats tabell, och därför har vi inte agerat. Men jag är definitivt inne på det.

ANNONS