Här blir matresterna biogas

När matavfallet sorterats ut i Halmstad skickas det till en biogasanläggning i Laholm. Där ska innehållet i de gröna påsarna bland annat förvandlas till bränsle åt bilar och bussar.

ANNONS
|

I Hov, utanför Laholm har Södra Hallands Kraft drivit sin biogasanläggning sedan 1992.

Hit ska matavfallet som samlas in i Halmstad snart transporteras för att omvandlas till biogas och biogödsel.

Läs även:Hög tid att sortera ut matavfallet

Men massan som levereras med tankbilar består inte längre av hela äppelskrottar och äggskal. Från Hems anläggning kommer i stället en råvara som kallas ”slurry”.

–Man kan säga att det ser ut som en brun sås, förklarar Martin Henningsson, driftansvarig på biogasanläggningen, som visar runt bland de gröna tankarna på området.

Han berättar att den slurryn i ett första skede blandas med naturgödsel från det lokala lantbruket. Därefter hettas massan upp till 70 grader.

ANNONS

– Den måste vara 70 grader i minst en timme. Det här gör vi för att bli av med bakterier som till exempel salmonella, säger Martin Henningsson.

I nästa steg förs massan över till två stora rötningstankar där processen med att producera biogas börjar. Här utvinns även biogödseln som sedan används av lantbrukare i närområdet.

–Den lämnas till gårdar som ligger inom en och en halv mil härifrån, säger Martin Henningsson.

Biogasen transporteras till sist in i en liten anläggning som ägs av Eon. Där ”tvättas” gasen innan den släpps ut på naturgasnätet.

–När gasen kommer från oss innehåller den ganska mycket koldioxid och svavelväte. Det plockar de väck i sin reningsanläggning, förklarar Martin Henningsson.

Biogasen som lämnar anläggningen i Laholm används i huvudsak som fordonsbränsle. Enligt Petra Bosson, marknadsutvecklare på Eon Gas, så går det inte att säga i vilken tankstation som den sedan hamnar. Däremot vet man att bland annat Halmstads kommun är en av energiföretagets stora kunder i Halland.

–Där använder man den i bilar inom till exempel hemtjänsten och andra transportintensiva förvaltningar i kommunen, säger hon och tillägger att även bussar som rullar på Halmstads gator går på biogas.

–Laholms och Falkenbergs kommuner är också stora kunder, fortsätter Petra Bosson.

ANNONS

Trots att Södra Hallands Kraft ska få matavfall från Halmstad kommer mängden massa som används i anläggningen inte att öka särskilt mycket, enligt Martin Henningsson. I samband med att tankbilarna börjar anlända från grannkommunen kommer man att minska volymerna som tidigare kommit från annat håll, berättar han.

–För oss är det positivt att få matavfallet från Halmstad eftersom det är så nära. Då slipper vi massa långa transporter.

Fakta: Bananbränsle

  • I biogasanläggningen som ägs av Södra Hallands Kraft tillverkas biogas och biogödsel. Detta framställs genom rötning av bland annat matavfall och gödsel.
  • Biogasen går i huvudsak till fordonsbränsle och biogödseln använder lokala lantbrukare på sina åkrar.
  • Varje dygn produceras en mängd biogas som innbär att man ersätter 5 900 liter bensin. På ett år rör det sig om totalt 2 150 000 liter bensin.

Källa: Södra Hallands Kraft Biogas AB

ANNONS