Här ökade befolkningen mest i Halmstad

Många Halmstadbor fick nya grannar förra året. Samtidigt blev invånarna färre i vissa områden. Det visar nya siffror från SCB.

ANNONS
|

Den stadsdel som ökade procentuellt mest under 2016 var Galgberget. Där växte befolkningen med 295 personer, motsvarande 7,4 procent jämfört med året innan.

Näst på listan kommer Tylösand/Frösakull med 5,9 procent (142 personer) och tätt därefter Kärleken med 5,7 procent (149 personer).

Enligt Max Wehlin, utvecklingsstrateg på kommunen, brukar befolkningsökningen i ett område från ett år till ett annat ofta bero på att ett bostadsområde har färdigställts.

Nybyggda Galgbergsterassen är till exempel en trolig förklaring till att området Galgberget ökar.

– Nästa år och året därpå när inflyttningen till de nya lägenheterna vid Slottsmöllan sker kommer det att synas jättemycket i statistiken, säger Max Wehlin.

ANNONS

Räknat i antal ökade dock Nyhem mer än både Kärleken och Tylösand/Försakull. Där fick invånarna 211 nya grannar förra året.

De områden som minskade mest procentuellt sett under förra året var Östra stranden, Slottsjorden och Kvibille omland. Men tittar man på befolkningsutvecklingen de senaste tio åren hör både Slottsjorden och Östra stranden till de områden som har vuxit mest.

– Östra stranden har under tioårsperioden ökat med 70 procent så där är det snarare ett hack i kurvan än en trendförändring, sedan får man se om det håller i sig.

En annan stadsdel som har vuxit mycket de senaste tio åren är Centrum östra, som består av bland annat Nissastrand och Gamletull.

– En stor del i detta är hela Nissastrandsutbyggnaden. Det är ju ganska mycket som är färdigt där men inte helt, de ökar även 2016 med 3,8 procent. säger Max Wehlin och fortsätter:

– Tittar man över tid kan man generellt säga att det är tätorten som växer snabbast medan landsbygden totalt sett ökar men betydligt långsammare. Det finns också områden som minskar, men det kan variera vilka dessa är.

Totalt sett ökade hela Halmstads kommun med 1586 invånare under 2016, vilket är rekord.

– Det är en största befolkningsökningen för ett enskilt år i Halmstads historia och förklaras framför allt av nyanlända. Innan flyktingströmmen ökade Halmstad med runt 600-800 personer per år och nu handlar det om mellan 1000-1500 per år, säger Max Wehlin.

ANNONS

I januari berättade HP att Halmstad snart är uppe i 100 000 invånare. Tidigare har man på kommunen trott att detta skulle inträffa i början av 2018 men nu pekar prognosen mot att vi med största sannolikhet spränger 100 000-vallen redan i år.

– Vi ser att den tillströmning av nyanlända som har fått uppehållstillstånd och väljer att flytta till Halmstad går lite fortare än vi hade trott. Sannolikt blir vi 100 000 invånare någon gång under hösten.

ANNONS