Höjd vall ska skydda mot översvämningar

Vallen utmed Klockarevägen ska flyttas närmare Suseån och samtidigt höjas 20 centimeter. Allt i syfte att undvika risk för framtida översvämningar.

Svenska Skydd
|

I förra veckan inleddes arbetet med att förbättra vallen utmed Klockarevägen i Getinge. Tanken är att den ska bli lika hög som den utmed Gärdesvägen.

– HFAB byggde vallen för två år sedan som en hastig åtgärd för att snabbt lösa problemet med översvämningar. Sen har vi gått vidare och gjort utredningar på hur man ska bygga mer exakt, berättar projektledare Henrik Larsson.

Vallen ska flyttas några meter närmare Suseån och höjas med 20 centimeter.

– Anledningen till att vi flyttar den är för att vi måste få plats med ett nytt dagvattensystem och en pumpstation som ska ta hand om allt regnvatten. Pumpstationen ska kunna pumpa ut dagvatten till Suseån om det behövs, säger Henrik Larsson och tillägger:

– Det är faktiskt större risk för ett skyfall än att Suseån stiger och därför har vi en konstruktion med en slusslucka som släpper ut dagvatten som inte kan ledas ut i dagvattenledningarna.

Vallen kommer att byggas på med lera från Getinge industriområde.

– Här har vi ett upplag som vi haft liggande för att kunna använda i det här skedet, säger Henrik Larsson.

Åtgärderna görs för att undvika översvämningar likt den som inträffade 2014.

– Med de här åtgärderna garderar vi oss både för att Suseån stiger och mot kraftiga regn.

Enligt Henrik Larsson kommer inte trafiken att påverkas nämnvärt.

– Det blir lite trängre att köra på Klockarevägen eftersom vi bara har ett körfält öppet. Men det kommer alltid att vara framkomligt där.

Arbetet beräknas vara klart i månadsskiftet november/december.