Nyligen fick Elvira Börjesson, Olivia Höglind, Ellie Stache och Tess Ingelsten åka till Köpenhamn för att berätta om projektet Atlantbib.org. Bild: Roger Larsson
Nyligen fick Elvira Börjesson, Olivia Höglind, Ellie Stache och Tess Ingelsten åka till Köpenhamn för att berätta om projektet Atlantbib.org. Bild: Roger Larsson

Här ingår eleverna i nordiskt bokprojekt

Tillsammans med barn från Danmark, Norge och Färöarna skapar eleverna på Frösakullsskolan nordiska faktaböcker. Boktillverkningen är en del i ett projekt som ska stärka elevernas kunskaper om grannländerna och deras språk.

ANNONS
|

Projektet heter Atlantbib.org och handlar om att eleverna ska skriva och läsa in böcker med fakta om de deltagande skolornas länder.

Eleverna får själva översätta böckerna till respektive lands språk innan de publiceras på en portal på internet, där det är fritt fram för vem som helst att ta del av innehållet.

– I läroplanen ingår att eleverna ska få kunskap om de nordiska språken. Detta är ett sätt där eleverna både får läsa och höra hur de olika språken låter, förklarar läraren Eva-Lotta Berntsson.

Frösakullsskolan har ingått i projektet sedan två år tillbaka. Under den tiden har eleverna hunnit tillverka 26 böcker som handlar om alltifrån svenska artister till stranden i Frösakull.

ANNONS

Nyligen fick fyra elever från årskurs 3 resa till en läromedelsmässa i Köpenhamn för att berätta om deras arbete.

– Det var jättekul, säger Ellie Stache som var en av dem.

Hon och klasskompisarna Elvira Börjesson, Olivia Höglind och Tess Ingelsten tycker att projektet har varit lärorikt.

– Man lär sig mer om språken och olika saker om länderna, säger Elvira Börjesson.

Hur gör ni för att komma på vad ni ska skriva om?

– Alla kommer med olika förslag och så diskuterar vi tillsammans, säger Elvira Börjesson.

Projektet, som stöttas av North Plus språk, var till en början tänkt att pågå fram till sommaren 2017 men ska nu förlängas med ytterligare två år.

ANNONS