Populärt. Sannarpsgymnasiets samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga program ligger i topp tre av elevernas förstaval till gymnasiet. Bilden är från en FN-dag på skolan. Bild: Jörgen Alström/arkiv
Populärt. Sannarpsgymnasiets samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga program ligger i topp tre av elevernas förstaval till gymnasiet. Bilden är från en FN-dag på skolan. Bild: Jörgen Alström/arkiv

Gymnasieintaget i Halmstad klart

Antagningarna till gymnasierna är klara och nästan 1 200 elever har en plats på något av alla programmen i Halmstad.

ANNONS
|

I våras fick niorna utifrån höstbetyget preliminärt besked om de kom in på det program och den skola de önskat sig. Utifrån vårbetygen kom i veckan den slutgiltiga sammanställningen över platser och antagna, allt till beskådan på gymnasiehalland.se, där eleverna har fått personliga lösenord.

Sedan två år sköts administrationen kring gymnasieintagningen för Halmstad från Falkenberg och den gemensamma funktionen.

Ulrika Järlestrand på Gymnasiehalland får svara på många frågor från elever som vill byta program eller elever som har reservplats och vill veta sin chans till en plats till hösten.

– Vi har inte hunnit gå igenom statistiken och se trender jämfört med förra året. Men vissa program fortsätter att vara populära och har höga lägsta meritvärden bland de sökande, förklarar hon.

ANNONS

En skola som lockar är Aspero idrottsgymnasium som lätt fyllt båda sina program, ekonomi och samhällsvetenskap med 28 respektive 56 platser, till sista plats. Deras ekonomiprogram har högsta lägstanivå på meritpoäng av alla gymnasieprogrammen, 230 poäng.

– Det är väldigt högt. Lägsta meritvärdet är en bra riktlinje för de som inte kommit in på en linje utan hoppas på en reservplats. Genom att jämföra sin poäng med lägsta värdet ser man hur stor chans man har, säger Ulrika Järlestrand.

Högsta medelmeritvärdet i år får Sannarpsgymnasiets naturvetenskapliga linje, 274 poäng, skolans International Baccaleurate, 269 poäng, Asperos ekonomiprogram, 267 poäng, och Sturegymnasiets estetiska linje inriktning dans, 257.

De teoretiska högskoleförberedande programmen är fortsatt attraktiva. Vad gäller de praktiska programmen väljer många kommunala skolor framför friskolorna.

På Kattegatt fyller bygg- och anläggningsprogrammet 62 av sina 64 platser och har reserver på tur, i jämförelse med Halmstads praktiska gymnasiums där fem elever tagit del av de 20 tillgängliga platserna, varav bara en elev har haft detta som förstaval.

Vård och omsorg på Sannarp fyller 43 av 60 platser, samma linje på Sture fyller sina fyra platser medan Drottning Blanka har nio elever till 24 platser. Halmstads praktiska gymnasium ställer tio platser till förfogande, men har bara en sökande.

ANNONS

Före den 25 juli ska eleverna ha bekräftat om de vill ha sin plats eller inte.

– Om någon ångrar sig och vill byta ska de tänka igenom det noga och helst pratar med sin syv. Platser vid omval ges i mån av plats. Därför ska det vara ett väl övertänkt val innan man börjar ändra, säger Ulrika Järlestrand.

1. Samhällsvetenskapsprogrammet på Sannarp.

131 förstavalssökande. 136 antagna till 150 platser. Lägsta meritvärde: 137,5 Medelvärdet: 247

2. Naturvetenskapsprogrammet på Kattegatt.

85 förstavalssökande. 90 antagna till 90 platser. Lägsta meritvärde: 220 Medelvärdet: 281

3. Naturvetenskapsprogramet på Sannarp.

77 förstavalssökande. 83 antagna till 90 platser. Lägsta meritvärde: 182,5 Medelvärdet: 274

4. Ekonomiprogrammet på Kattegatt

74 förstavalssökande. 79 antagna till 90 platser.

Lägsta meritvärde: 172,5 Medelvärdet: 239

5. Bygg- och anläggning på Kattegatt

60 förstavalssökande. 62 antagna till 64 platser Lägsta meritvärdet: 110

Medelvärdet: 195

ANNONS