GW Persson tror inte på långt straff för Albinmordet

Professor Leif GW Persson tror inte att 20-åringen som erkänt att han dödat Albin Einarsen får något särskilt allvarligt straff för brottet.

ANNONS
|

På tisdagskvällen tar SVT:s program ”Veckans brott” upp Albinmordet – som förra veckan tog en ny vändning. Brottet anses i huvudsak vara uppklarat i och med att en 20-årig man erkände att det var han som dödade 16-årige Albin Einarsen den där majkvällen 2014.

I tv-programmet – som sänds klockan 21 på tisdagskvällen – säger Leif GW Persson, professor i kriminologi, att han anser mordet vara ”klappat och klart” men påpekar samtidigt att 20-åringen troligtvis inte kommer att få något särskilt långt straff.

– Kamraten är i dag 20 år, han var vid brottstillfället 17 så att det blir inget särskilt påföljdsmässigt.

ANNONS

– Man försöker hålla folk utanför fängelsesystemet ända upp till 21, det kan väl bli någon form av ungdomsvård, säger Leif GW Persson i programmet.

Programledaren Camilla Kvartoft frågar också professorn om han tror att det finns någon ytterligare gärningsperson inblandad – men det är han ganska säker på att det inte finns.

– Enligt vad han själv säger skulle han ha gjort det här ensam och enligt sista observationen skulle det ha varit de här båda. Något senare skulle de ha rykt ihop och börjat slåss.

I programmet diskuteras också faktumet att 20-åringen har blivit förhörd av polisen redan i ett tidigt skede av utredningen. Camilla Kvartoft undrar då om inte polisen borde ha fått till ett erkännande långt tidigare.

– Jo, man kan ju tycka det. Den där sista personen som man kan koppla till offret har alltid sin givna placering på listan över misstänkta, säger Leif GW Persson.

I ett tidigare avsnitt av ”Veckans brott” var GW Persson starkt kritisk till Halmstadpolisens jobb med utredningen. Det han var kritisk mot då var att ärendet till en början rubricerades som olycka, vilket fick till följd att viktiga spår gick förlorade. I tisdagens program har han dock svängt.

ANNONS

– Det dröjde en stund men man fick ordning på det till sist – och det hedrar dem. Den absolut nödvändiga förutsättningen är att någon inte släpper ärendet.

ANNONS