Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/24
ANNONS ▼

Gullbrandstorp tog hem scoutpriset

I dagens samhälle med curlande föräldrar är scouterna lite av en motpol. I scouterna får barnen både lära sig att laga mat och att städa.

Under lördagen var det scouter från hela Halland i Varberg för att medverka i distriktstävlingen Hallandsyxan. Sammanlagt 230 barn från 7 till 17 år. 
I tävlingen ingick bland annat moment som att göra upp eld, göra användbara knopar och inte minst sjukvård. 
– I sjukvårdsmomenten är det väldigt höga krav för de äldsta. De ska kunna hantera andning, blödning och chock, berättar Monica Nilsson, ledare i Varbergs scoutkår. 
– Vi håller på med knivar, yxor och eld. Barnen måste kunna hantera sjukvårdsbiten och kan till exempel bygga bårar av sina skjortor om vi skulle vara ute i skogen. 
– De kan spjälka ett ben om någon skulle bryta benet. Barnen kan det här och är duktiga på det, säger hon. 


Ett klassiskt moment var att göra upp eld nere vid Ankaret. Elden skulle brinna så högt att linor skulle brännas av. 
Till slut stod det klart att gruppen upptäckarna i Gullbrandstorps scoutkår fick det bästa resultatet och tog hem förstapriset.
– Jag blev nästan tårögd när jag såg dem tävla. De hade ett fantastiskt fint lagarbete, alla ställde upp när det verkligen gällde, säger Stefan Bergstaf, scoutledare.
Oavsett placering så var Hallandsyxan en upplevelse. Max Nilsson från Halmstad Scoutkår hade inte ord för hur mycket han gillar scouterna, att träffa kompisar och samtidigt vara ute i naturen.
– Sen lär jag mig en massa saker som kan hjälpa mig i vardagen, säger han.

MEST LÄST