Gratis julmarknad lockade många till Harplinge

Julbocken uteblev men tomten kom som vanligt när Lantmännens julmarknad hölls i Harplinge på onsdagen.

ANNONS
|

–Vi vet inte riktigt vad som har hänt med julbocken, han brukar alltid vara med. Men i år dök han inte upp så tomten fick ta med sig ponnyn Ronja i stället, förklarar Dan Karlsson, butiksansvarig på Lantmännen och den som ”uppfann” julmarknaden för fyra år sedan.

–Då hade vi ungefär sju-åtta utställare, som framför allt sålde juldekorationer. I år är det 33 stycken varav nio helt nya för året.

Konceptet för Harplinge julmarknad är enkelt.

–Det ska vara lokalt egentillverkat hantverk eller lokalt lagad mat. Och priserna ska vara rimliga för kunderna. I gengäld tar vi ingen parkeringsavgift, inget inträde och inga avgifter av utställarna, berättar Dan Karlsson.

ANNONS

Han säger att marknaden är ”en ekonomisk katastrof” för företaget.

– Den här dagen är vi ”alle man på däck”. Hela personalen jobbar övertid och vi har tagit in extrapersonal samt styrelsen. Men poängen är att vi visar att vi finns.

Marknaden i Harplinge lockar omkring 1 500 besökare. Dragplåstret för de yngsta är tomtens ankomst då det vankas klappar ur säcken.

En lång ringlande kö fram till tomtens stol vittnade om stor förväntan innan tomten äntligen dök upp. I år hette han Morgan och är till vardags chef för Lantmännen i Harplinge.

ANNONS