Grön rehab kan komma erbjudas inom sjukvården

Grön rehabilitering kan komma bli ett komplement för patienter inom sjukvården i Halland. I dag finns privata verksamheter, men nu kan det bli möjligt att tjänsten finansieras i region Hallands regi.

ANNONS
|

– Regionen kontaktade några privata verksamheter i syfte med att teckna ett antal avtal om tjänsten grön rehabilitering. Ännu är inget klart men vi har kommit ganska långt i processen, säger Lars Persson, hälso- och sjukvårdsstrateg på region Halland.

En som regionen kontaktade är Christel Karlsson, som i dag bor strax utanför Simlångsdalen på sin gård. Hon startade sin verksamhet inom grön rehabilitering för cirka sju år sedan.

– Vi erbjuder deltagarna att få vara med våra hästar, pyssla i trädgården eller bara få vara och njuta vid vår stuga som vi har precis vid sjön. Man gör det man själv känner att man klarar av, ingen press, säger Christel.

ANNONS

Grön rehabilitering är till för personer som lider av utmattningssyndrom, medelsvår ångest eller om man har stressrelaterade besvär. Rehabiliteringen bygger på forskning om naturens förmåga att ge återhämtning och minskad stress hos människan.

– Det är extremt bra och vara nära hästar, de känner av människors känslor och förstår oss. Det kan vara skönt om man lider av dessa besvär att bara får vara nära och ta hand om hästen, säger Christel.

Aktiviteterna på gården ska vara ett komplement i den rehabiliteringsplan som patienten genomför via sin vårdcentral. Målet är att patienter som deltar ska öka sin hälsa och återfå sin arbetsförmåga. Och som patient kommer man max kunna tillbringa totalt 96 timmar på gården.

– Jag kommer ha rum för ungefär åtta personer åt gången. Vi ses två dagar i veckan, fem timmar per dag. Och vi måste vara minst två i personalen på plats, säger hon.

Vecka 33 kommer region Halland besöka gården för en inspektion i samband med att det ska göras en upphandling av grön rehabilitering.

– Om det blir av så kommer vi börja med en prövotid under två år. Jag är väldigt förväntansfull, säger Christel Karlsson.

Fakta: Detta är grön rehabilitering

  • Vänder sig till personer som lider av utmattningssyndrom, medelsvår ångest eller om man har stressrelaterade besvär.
  • Deltagare får vara ute i naturen, pyssla i trädgårdar eller tillbringa sin tid tillsammans med djur, som hästar.
  • Grön rehabilitering bygger på forskning om naturens goda förmåga att ge återhämtning och minskad stress hos människan.
  • Det är nu aktuellt att grön rehabilitering kan komma bli ett komplement för patienter inom sjukvården i Halland, som drivs i region Hallands regi.
  • Målet är att patienter som deltar ska öka sin hälsa och återfå sin arbetsförmåga.
ANNONS