"Det är självklart skönt att domstolen betraktar ärendet som vi gör. Vi utgör inget hot för vattentäkten och dricksvattnet", säger Christian Jakobsson, klubbdirektör i Halmstad golfklubb.
"Det är självklart skönt att domstolen betraktar ärendet som vi gör. Vi utgör inget hot för vattentäkten och dricksvattnet", säger Christian Jakobsson, klubbdirektör i Halmstad golfklubb.

Golfklubben vinner – får bekämpa svamp

Halmstad golfklubb får rätt mot kommunen i Mark- och miljööverdomstolen och tillåts sprida kemiska bekämpningsmedel. Preparaten bedöms inte påverka dricksvattnet.

ANNONS
|

Halmstad Golfklubb i Tylösand ansökte om förlängt tillstånd att använda kemiska bekämpningsmedel för 2016. Men miljönämnden sade nej eftersom den ville skydda Halmstadbornas dricksvatten på längre sikt.

Beslutet fick stöd av både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen. Men i högsta instansen har det tagit stopp. Mark- och miljööverdomstolen ger golfklubben tillstånd att sprida preparaten.

– Det är självklart skönt att domstolen betraktar ärendet som vi gör. Vi utgör inget hot för vattentäkten och dricksvattnet, säger klubbdirektör Christian Jakobsson.

Tvisten har handlat om de delar av golfbanorna som ingår i den primära skyddszonen för Söndrums vattenskyddsområde. I den sekundära skyddszonen, som ligger längre bort ifrån vattentäkten, har golfklubben redan tillstånd.

ANNONS

– Under ett antal år har vi sagt till golfklubben att de måste dra ned på bekämpningsmedlen. De har gjort en del seriösa försök, men till slut säger de att de måste använda bekämpningsmedel, berättar Rune Liljenberg, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Överdomstolen har nu bedömt att det med tillräcklig grad av säkerhet kan konstateras att användningen av växtskyddsmedel inte kommer att påverka vattentäkten.

Enligt Rune Liljenberg har bedömningen varit en balansgång mellan försiktighetsprincipen och skälighetsprincipen i miljöbalken.

– Försiktighetsprincipen säger att om finns det risk för skada så ska man undvika att göra den här åtgärden. Det var det vi gick på.

I Mark- och miljööverdomstolen avgjorde skälighetsprincipen.

– Skälighetsprincipen säger att om det är väldigt liten risk för skada men en stor ekonomisk påverkan för verksamheten, i det här fallet golfklubben, så är det inte skäligt att ställa de här kraven, säger Rune Liljenberg.

Halmstad golfklubb har hävdat att klubbens attraktivitet påverkas om banorna inte kan skötas. Om svampen inte bekämpas dör gräset.

– Golfklubben kommer även få tillstånd för 2017 med den omfattningen som anges i domen. Domar i Mark- och miljööverdomstolen är prejudicerande så vi måste rätta oss efter det, menar Liljenberg.

Svampbekämpningen gäller åtta greener inom den primära skyddszonen. Dessa greener motsvarar 0,4 hektar av det inre vattenskyddsområdet som uppgår till 88 hektar.

ANNONS

– Vi har gjort en mängd säkerhetsåtgärder; ändrat körvägar, tagit fram olika instruktioner och minskat användningen av växtskyddsmedel, säger Christian Jakobsson.

Fakta: Lite historik

  • Halmstad golfklubb i Tylösand har använt åtta olika kemiska bekämpningsmedel för att få bort svampen snömögel på de två 18-hålsbanorna.
  • Området som kommunen och golfklubben inte är överens om är de 0,4 hektar av golfbanorna som ingår i den primära skyddszonen för Söndrums vattenskyddsområde.
  • Miljönämnden har påtalat att bekämpningsmedlen kan dyka upp i grundvattnet och i förlängningen hamna i dricksvattnet. Vattentäkten står för 10-15 procent av Halmstads dricksvattenbehov.
  • Golfklubben fick sitt första tillstånd 2006 med villkoret att de inom fem år skulle fasa ut den kemiska bekämpningen. Men ingenting hände och tillståndet förlängdes både 2011 och 2012.
  • Ett år senare påbörjade klubben ett miljöarbete för att hitta alternativa sätt att få bort snömöglet. Tillståndet förlängdes ännu en gång.
  • Men när nästa ansökan skickades in hade miljönämnden fått nog och godkände inte tillståndet för 2016. Mark- och miljööverdomstolen ger nu golfklubben rätt.
ANNONS