Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Giftig rök spreds i centrala Halmstad

Giftig brandrök spreds över centrala Halmstad när starkströmskablarna under gångbron över Nissan fattade eld vid klockan 01.20 på nyårsnatten.

Orsaken till branden är okänd. Men räddningstjänsten kunde inte se några spår av yttre åverkan när styrkan kom till platsen.

Gångbron är avspärrad av polisen och först efter att omständigheterna kring branden utretts närmare kommer det att visa sig om branden uppstod på grund av brott eller inte.

När räddningstjänsten kom till platsen möttes de av ett gnistregn, ungefär som om ett gigantiskt tomtebloss antänts under bron. Det sprutade gnistor ned mot Nissan. Samtidigt gjorde röken från det brinnande kablaget att hela området från brofästet vid gamla Kulturskolan och bort till Wrangelsbron bäddades in i kolsvart rök.

– Man såg nästan inte husen intill. Det var kabelisoleringen och bland annat fiberledningar som brann. Kablaget ligger på kabelstegar under bron. Röken innehöll ett hopkok av allt möjligt, det går inte att definera exakt vad det var i röken – men den var inte nyttig, beskriver räddningsledaren Stefan Rane.

Till en början tvingades brandmännen stå och titta på under tiden som branden i kablaget spred sig från den östra sidan mot den västra. Först sedan de fått klartecken från Halmstad Energi och miljö, HEM, kunde de börja det mödosamma arbetet med att bekämpa branden.

– Vi spärrade av området och var först tvungna att backa, eftersom det var spänning i ledningarna, säger Stefan Rane.

Han kollega Leif Bengtsson ledde styrkan som var först på plats:

– Det brann härifrån och till den andra bropelaren innan vi fick stopp på det, det droppade av smält plast, beskriver han och pekar från den östra sidan mot den västra.

Branden hade då nästan tagit sig över hela bron.

För att komma åt att släcka och inspektera sågade brandmännen upp hål i gång- och cykelbrons plank på flera ställen. De grova planken som är kvar är på sina ställen förvridna och har av den kraftiga värmeutvecklingen rest sig i bågar.

– Vi fokuserade på att se till att hindra branden från att gå vidare, in i rören under marken, säger Stefan Rane.

Han kunde vid tretiden på natten konstatera att taktiken lyckades:

– Polisen har spärrat av bron, som en brottsplats, och ska göra en undersökning. Men det finns i nuläget inga tecken på att det skulle vara ett sabotage. Man måste till exempel värdera att det skedde någon timme efter årsskiftet, när man skickat fyrverkerier över hela stan, säger Stefan Rane och poängterar att man alltså inte såg någon form av yttre påverkan.

Samtidigt med branden slocknade också gatubelysningen i stora delar av centrum på den västra sidan av Nissan. Utöver gatubelysningen ledde branden också till att ett antal hushåll i centrum var strömlösa. På nyårsdagens morgon hade alla hushåll fått tillbaka strömmen.

Många nyårsfirare rörde sig i centrum under nyårsnatten. Under hela släckningsarbetet bevakade polisen avspärrningarna, men efter att räddningstjänsten konstaterat att faran var över hävdes avspärrningarna. Nu är endast gångbron avspärrad, först i väntan på en teknisk undersökning, sedan på ett omfattande reparationsarbete som av allt att döma kan ta tid.

I samband med att den giftiga brandröken spred sig gick räddningstjänsten ut med ett så kallat Viktigt meddelande till allmänheten, med uppmaning om att alla skulle hålla sig inne och att boende i närheten skulle stänga fönster och dörrar. Uppmaningen hävdes vid halv fyra på nyårsdagens morgon.