Gamla Jutans vatten kan rädda Halmstad

Halmstads vattenbrist ser ut att ha fått en oväntad lindring. Brunnen på gamla Jutans fabriksområde i Oskarström har visat sig vara en guldgruva, som kan förse Laholmsbuktens va med tio procent av kommunens totala vattenbehov.

ANNONS
|

– Det här löser inte hela problemet, men kan absolut ha betydelse för dricksvattenförsörjningen, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på LBVA.

Det 27 000 kvadratmeter stora fabriksområdet i Oskarström köptes förra sommaren av Jan Widikson, Marcus Wolter och Göran Paver de Leoni. På området finns en gammal brunn, som sedan 1890 försett den nu nedlagda fabriken med vatten. Av en ren slump upptäckte de nya ägarna att det handlar om en rejäl vattentäkt.

– Vi skulle installera en ny pump, men killen som kom hade världens sjå med att komma ner i brunnen för vattnet ville aldrig sluta flöda. ”Här har ni så mycket vatten att ni kan börja sälja”, sa han, berättar Jan Widikson.

ANNONS

Jan Widikson tog pumpinstallatören på orden och kontaktade LBVA, som genast blev intresserade.

– Vi har nu tagit flera prover på vattnet och väntar på det sista provsvaret. Vår förhandsbedömning är att vattnet håller god kvalitet. Eventuellt kan det behöva en viss behandling innan det kan släppas in i dricksvattensystemet, säger Mattias Lejon.

Det bästa är att det också handlar om stora mängder vatten. Enligt en första beräkning ska det gå att ta ut 100 kubik vatten, det vill säga 100 000 liter, i timman. På ett dygn blir det alltså 2 400 kubik.

– Hela vår dygnsproduktion ligger på cirka 24 000 kubik, så det här är en vattenmängd som gör skillnad, säger Leijon.

LBVA tittar nu på hur vattenledningssystemet ser ut mellan Oskarström och centrala Halmstad.

–Ledningarna sitter till viss del ihop, men ska Jutans vatten användas som dricksvatten så krävs någon form av anläggning och nya ledningar. Ett annat alternativ är att använda det till annat än dricksvatten och då blir startsträckan mycket kortare. Vi tittar nu på olika spår tillsammans med Jan Widikson. Det är ju han som förfogar över vattnet, säger Mattias Leijon.

ANNONS

Kan det finnas fler vattentäkter i Halmstad som ni inte har upptäckt?

– Vi har letat vatten i många år, så det är inte troligt. Däremot har vi vattentäkter som tidigare tagits ur bruk och som vi nu försöker skaka liv i. Vi gör också försök med att fylla på vattentäkter med vatten från Torvsjön. Jutans vatten kan bli ett viktigt bidrag, säger Mattias Leijon.

Hur en affärsuppgörelse mellan gamla Jutans ägare och LBVA skulle kunna se ut är inte helt klart.

– Vi har inte börjat diskutera formalia än, men jag kan tänka mig att ägarna vill ha någon form av ersättning, säger Mattias Leijon.

–Ja, vi behöver ju pengar för att rusta upp fabriksområdet, så det här bra för oss och bra för Halmstad, konstaterar Jan Widikson.

ANNONS