På idéstadiet. Fastigheten på Kundvägen byggs ut och ger plats för en galleria i två plan med 20 småbutiker. Bild: Lina Salomonsson
På idéstadiet. Fastigheten på Kundvägen byggs ut och ger plats för en galleria i två plan med 20 småbutiker. Bild: Lina Salomonsson

Galleria kan bli verklighet på Flygstaden

Flygstaden kan få en galleria med 20 småbutiker under glastak. Fastighetsbolaget Klövern vill bygga ut en fastighet på Kundvägen som ägs av ett dotterbolag.

ANNONS
|

Gallerian är än så länge på planeringsstadiet och utbyggnaden kan påbörjas i så fall först under 2018.

– Inte några beslut har tagits. Vi har inget styrelsebeslut på aktivitetsplanen än i Klövern och vi är bara på dialogstadiet med ägarna vad gäller markfrågan, säger Carl-Johan Berthilsson, affärsenhetschef på Klövern.

I fastigheten huserar i dag Mattema, Mejeri 1, Hallands Markis och Persienn samt Sängjätten. På andra våningen finns en outhyrd del på 1 800 kvadratmeter. Klöverns idé är att bygga ut med 2 000 kvadratmeter i anslutning till den outhyrda delen och få en galleria med butiker på två plan. Gallerian får en rymlig öppning i mitten med samlingspunkter som café och över alltsammans byggs ett glastak.

ANNONS

– Glastaket ger en utomhuskänsla när man vistas inomhus.

Butikerna får var och en ytor som varierar mellan 180 - 200 kvadratmeter.

– Det blir ett tillskott på Flygstaden med specialbutiker alltifrån mode till heminredning, säger Carl-Johan Berthilsson som redan har ett tiotal intresserade företagare.

– Några av butikerna flyttar från andra lokaler i Halmstad medan andra nyetablerar sig här.

Att gallerian förläggs till Flygstaden är ingen slump utan det görs med tanke på den etablering som redan finns i området.

– Flygstaden är ett bra handelsområde och kan med fördel förtätas och bli som ett mindre Väla. Med gallerian utvecklas Halmstad som handelsstad inte minst med tanke på att Eurostop växer. Det är viktigt att både innerstaden och Flygstaden ökar utbudet och attraktionen så att de stadsdelarna inte tappar fart, säger Carl-Johan Berthilsson.

Även om Klövern har strategin klar så återstår frågor att lösa. Marken som omgärdar fastigheten har två ägare, dels dotterbolaget dels Halmstads kommun. Markförhandlingar är inte påbörjat och bygglov är inte inlämnat.

Carl-Johan Berthilsson befarar att en ny detaljplan måste göras eftersom den gällande detaljplanen är återhållsam med byggrätter.

– Om det måste göras en ny detaljplan är det inte säkert att vi är med längre. Den kan ta upp till 1,5 år att fastställa och det är väldigt lång tid för oss.

ANNONS

Hur kostsam utbyggnaden blir kan Carl-Johan Berthilsson bara spekulera i.

– Det beror på vad anbuden hamnar, men vi räknar med 36-50 miljoner kronor, säger han.

ANNONS