Fyra års fängelse för Albinmordet

Tingsrätten dömer 20-åringen till fyra års fängelse för mord på Albin Einarsen. Han ska också betala skadestånd på närmare 300 000 kronor till Albins familj.

ANNONS
|

Fyra timmar efter att huvudförhandlingen avslutades meddelade tingsrätten sin dom. Lagmannen Pia Johansson återsamlade alla parter och läste upp hur rätten resonerar, hur den ser på fakta och hur den anser hur 20-åringens skuldbörda ska betraktas.

Helt grundläggande är att rätten anser det ställt bortom rimligt tvivel att 20-åringen låg bakom det dödliga våldet mot Albin Einarsen och att han var likgiltig inför våldets verkan.

Det är det som gör att han döms för mord. Under förmiddagen lade 20-åringens advokat Göran Ruthberg stor vikt vid att händelsen inte var tänkt att sluta så illa, se artikeln här intill, men tingsrätten kom i stället fram till att bevisen för motsatsen var så starka att 20-åringens gärning alltså ska ses på det sättet som åklagaren hävdat i åtalet.

ANNONS

– Han inledde själv brottet, det var alltså inte fråga om nödvärn. Ett strypgrepp är typiskt sett ägnat åt att orsaka en persons död, motiverade lagman Pia Johansson.

Hon kompletterade det med att 20-åringen efteråt lade Albin Einarsens kropp i vattnet:

– Han visste vad han gjorde. Därigenom är det ställt utom rimligt tvivel, sade hon som svar på den övergripande frågan om 20-åringen var likgiltig inför den fara han utsatte sitt offer för.

Att det blir just fyra års fängelse baseras på att straffvärdet för brottet motsvarar 14 års fängelse om han varit vuxen när han utförde mordet. 14 år ses som normalstraff för mord sedan ett vägledande avgörande i Högsta Domstolen 2013. Normalt sett ska straffrabatten för unga lagöverträdare motsvara två tredjedelar av strafflängden. 20-åringen var 17 år och tio månader när Albin dödades.

I det här fallet blir det utdömda fängelsestraffet ännu kortare för att tingsrätten också värderar den helt avgörande betydelsen av 20-åringens medverkan i utredningen. Utan hans uppgifter hade det inte ens kunnat bli ett åtal, förklarad åklagare Gisela Sjövall under sin slutplädering i fredags.

Normalt sett ska den som är under 18 år när denne begår ett brott dömas till sluten ungdomsvård, men efter en prövning kom tingsrätten fram till att det vore direkt olämpligt och dömer i stället ut ett fängelsestraff.

ANNONS

Tingsrätten kommer också fram i sin dom till att det finns en risk för att 20-åringen avviker eller på något annat sätt försöker komma undan påföljden om han skulle släppas fri, därför ska han vara kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft.

Eftersom han befinns skyldig till brottet dömer rätten också ut de skadestånd som Albins närmaste anhöriga begärt, det vill säga 90 000 kronor vardera till Albins mammas och hans syster, 75 000 kronor till Albins pappa samt nästan 50 000 kronor till Albins dödsbo.

I ett spontant inlägg efter att lagman Pia Johansson läst upp tingsrättens dom vände hon sig till 20-åringen och frågade om han förstod vad domen innebar. Han hade då suttit vänd emot sin advokat Göran Ruthberg under i stort sett hela dagen. Han nickade och svarade lågmält:

– Ja.

Pia Johansson betonade för honom att slutsatserna i domen ska tolkas som att tingsrätten har trott på honom och att beslutet innebär att han kan få ro nu och att han har goda möjligheter att gå vidare i livet när han avtjänat sitt straff.

– Vill du studera har du många möjligheter till det under tiden. Se inte svart på det här, rekommenderade hon och lade till:

ANNONS

– Du har en familj som väntar på dig och kan komma ut som en fri man.

Fakta: En flera år lång väg till klarhet

  • Dagen efter mordet på Albin Einarsen i maj 2014 betraktade polisens tekniker brottsplatsen som en olyckplats. Efter moget övervägande kom man fram till att fyndplatsen i Frennarpsskogen skulle spärras av igen.
  • Utredningen kantades sedan av villospår. Polisens utredare har lagt ned mycket stor möda på att ta reda på fakta bakom mängder av påståenden, som först verkat tänkbara men som sedan kunnat avfärdas som rykten, gissningar och spekulationer som fick stor spridning.
  • Först under en Halloweenfest förra året började avgörande uppgifter om mordet spridas utanför den lilla krets som visste om sanningen. I slutet av januari i år greps 20-åringen.
  • Han har varit central i utredningen hela tiden, eftersom han enligt polisens uppfattning var den siste som såg Albin Einarsen i livet. Men då trodde man att de skildes åt vid Folkparken.
ANNONS