Frihet och ansvar är hennes ledord

Någon kappvändare vill hon inte vara, riksdagsledamoten Jenny Petersson (M). Frihet och ansvar är ledorden hon vill följa.

ANNONS
|

Uppvuxen som ett av fem syskon i en familj utanför småländska Älmhult blev Jenny Petersson tidigt intresserad av samhällsfrågor med fokus på eget ansvar.

– Jag har alltid varit borgerlig. Som yngre när man skulle göra sitt politiska val och jag läste på om de olika partierna var det friheten och ansvarsbitarna jag fastnade för med Moderaterna. Det har jag hållit fast vid sedan dess. Ska jag göra något så levererar jag. Politiker ska ta ansvar, säger hon.

Under uppväxten arbetade hon av och till på Ikea och kunde ha blivit hembygden trogen om inte havet och kusten lockat för mycket.

ANNONS

– På somrarna åkte vi till Mellbystrand och jag har alltid haft positiva känslor och minnen av Hallands kust så när jag skulle välja högskola blev det Halmstad. Det var också där jag började engagera mig i Moderata ungdomsförbundet och sedan i Moderaterna.

Under förra mandatperioden, innan riksdagen öppnade en plats för henne, satt Jenny Petersson i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad.

I Stockholm är hon i dag ersättare i arbetsmarknadsutskottet och i miljö- och jordbruksutskottet. Det sistnämnda finns dock inte mycket tid till eftersom mötena ofta ligger samtidigt.

– Men jag försöker att hålla mig uppdaterad på frågorna. Får jag välja till nästa mandatperiod vill jag stanna i arbetsmarknadsutskottet och kanske också få en plats i näringsutskottet eftersom de frågorna ofta tangerar varandra och är dem som jag prioriterar högst.

I arbetsmarknadsutskottet hamnar frågor om arbetslöshet, lösningar för att få folk i arbete och effekterna av de reformer som Jenny och hennes allierade har varit med om att införa.

– Jag reser mycket och besöker Arbetsförmedlingar, människor i olika sysselsättningar, de som har arbeten och de som är arbetslösa. Jag vill ha dialog och se hur reformerna fungerar. Det finns mycket att göra på alla områden för att få fler i arbete och mycket måste kopplas till företagande, där vi underlättar för företagen att anställa.

ANNONS

Oppositionens hot om att höja restaurangmoms och arbetsgivaravgifter för unga oroar Jenny Petersson. Prognosen för jobben framöver tror hon är god, men då får man inte försvåra för dem som ska anställa. På samma sätt måste fler ges möjlighet in på arbetsmarknaden, även de som idag har svårare än andra att få jobb.

– Vi måste göra det billigare och enklare att anställa. Jag är stolt över att ha varit med och tryckt på i jobbfrågan, att vi har infört sänkt restaurangmoms och rotavdrag för ökade arbetstillfällen.

Annars är det arbetet i det lilla, i vardagen, det som inte syns men som leder framåt som ger henne tillfredsställelse.

– Du kan fråga vad jag är mest nöjd med, men egentligen är det ju det där dagliga arbetet som får effekt på sikt. Mycket av det andra som har gjorts har jag ju varit en del av tillsammans med många andra.

Som riksdagsledamot känner hon sig ganska anonym, på gott och ont. Privat är det skönt att kunna gå ut med nyfödda sonen utan att bli påhoppad.

– Men samtidigt vill man ju vara med och påverka och det gör man allra bäst om folk vet vem man är. Ju kändare du är ju större möjlighet har du att få uppmärksamhet för det du säger. Så är det ju i dag.

ANNONS

Själv påverkar hon på alla sätt hon kan, i motioner ensam eller med andra, i insändare och debattartiklar i media och genom sina besök ute i landet.

Inför EU-valet var hon med och knackade dörr med Moderaterna i Halmstad. Sedan ville sonen ut flera veckor för tidigt och plötsligt fick det nya livet och ansvaret som förälder huvudrollen.

– Hur det än går i valet ska jag vara föräldraledig i höst och nästa vår. Men nu i sommar blir det valarbete och han följer med mig. Att bli mamma har fått mig att upptäcka nya saker. Till exempel omvägar man kan tvingas ta för att få upp en barnvagn, eller en rullstol, i vissa hus. Sådant tar jag med mig.

Efter en period i riksdagen är hon varm i kläderna. Två eller tre mandatperioder ser hon som okej att sitta, sedan bör det ske en viss omsättning på ledamöterna.

– Riksdagsarbetet är helt eget ansvar. 349 personer som jobbar på helt olika sätt beroende på parti, geografi, ålder och arbetsinsats.

Många experter tävlar dagligen om att redan nu utse valets vinnare och förlorare. Dem ger Jenny Petersson inte mycket för.

– Oavsett om det går upp eller ner i opinionsmätningarna brinner jag lika mycket för våra värderingar. Valet vinns på valdagen. Förtroende och engagemang vinns varje dag. Det gör vi med jobben, ekonomin och allt det andra som har lagt grunden till vår välfärd. Ibland önskar jag att vi fick vara populistiska och vända kappan efter vinden men så vill inte vi göra. Vi ska vinna på det vi står för.

ANNONS

Jenny Petersson (M)

Ålder: 33

Bor: Halmstad och Stockholm

Yrke före riksdagsuppdraget: jobbade med mässor med mera på Wapnö

Uppdrag: ersättare i arbetsmarknadsutskottet och miljö- och jordbruksutskottet

Motioner 2013/2014: 13 egna och tillsammans med andra

Skriftliga frågor 2013/2014:

Mandatperioder: 1

Familj: sambo och 9 veckor gammal son

Fritid: löpträning och innebandy. ”Det blir mycket sittande i jobbet så jag måste hitta en bra balans med träning. Just nu är mesta fokuset dock på nyfödde sonen och familjen”.

Riksdagens 349 ledamöter och deras stab har kontor och tjänsterum i en rad vackra fastigheter i centrala Stockholm. Det karaktäristiska halvmåneformade stenhuset mot vattnet, västra riksdagshuset, är gamla Riksbankshuset vilket 1983 länkades ihop med de andra byggnaderna på Helgeandsholmen som då blivit för trånga. Sju av riksdagens hus förbinds med kulvertar.

Historiskt sett har människor länge samlats för att ta beslut i frågor. Ett av de första dokumenterade är Arbogamötet 1435. Länge regerade de fyra stånden adel, präster, borgare och bönder, men på 1800-talets mitt kom tvåkammarriksdagen. Till den hade endast vissa män rösträtt. 1909 blev rösträtten allmän för alla män. 1919 fick även kvinnor rösträtt och 1921 hölls det första valet där både män och kvinnor fick rösta.

1971 fick Sverige en enkammarriksdag. Riksdagen är landets högst beslutande organ. 47 procent av ledamöterna är idag kvinnor.

Besökare till riksdagens lokaler slås ofta av den pampiga miljön. Östra riksdagshusets entré, i byggnaden intill Stockholms slott, används varje år då Kungen öppnar riksmötet i september. Här finns också alla utskottens mötesrum.

Att västra riksdagshuset varit bank påminns besökarna om redan i entrén. Efter att ha passerat säkerhetsvakter och dörrar kommer man in i den stora Bankhallen där det idag finns post, restaurang och annan service.

Ett par rulltrappor högre upp kommer man till riksdagens centrum; plenisalen där ledamöterna håller debatter och röstar. Ledamöterna sitter efter valkrets och inte efter parti i salen. På läktarna får åhörare och press ta plats.

Källa: Riksdagen

ANNONS