Avhoppare. Bo Fridolph lämnar SPI Halmstad och blir politisk vilde i kommunfullmäktige. Bild: Peter Korpi/arkiv
Avhoppare. Bo Fridolph lämnar SPI Halmstad och blir politisk vilde i kommunfullmäktige. Bild: Peter Korpi/arkiv

Fridolph lämnar SPI – räddar alliansbudget

Bo Fridolph lämnar SPI Välfärden Halmstad och blir politisk vilde i fullmäktige. Därmed kan Carl Fredrik Graf (M) vara säker på att få igenom sin budget nästa år.

ANNONS
|

Beslutet förra året att lämna Femklövern var helt felaktigt, säger den tidigare ordföranden i lokalföreningen för SPI, som nu blir politisk vilde. Det innebär att SPI numera är utan representanter i kommunfullmäktige.

I mars förra året stod det klart att SPI skulle lämna samarbetet med den borgerliga alliansen. Det var ett beslut som inte uppskattades av ordföranden Bo Fridolph som inte närvarade när partistyrelsen fattade beslutet.

När budgeten togs av fullmäktige gav SPI sin röst till oppositionen vars budget nu gäller.

– Det tog väldigt hårt att vi lämnade avtalet som vi hade ingått med Femklövern. Det är det som i grunden ligger bakom mitt beslut. Att man bryter ett ingånget avtal, det tar jag hårt på, säger Bo Fridolph.

ANNONS

Därmed kan kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf (M) vara tämligen säker på att Femklöverns budgetförslag kommer att gå igenom i fullmäktige i år.

–Jag har träffat Bo Fridolph och han är mycket tydlig med att han vill samverka med oss och medverka till att det blir en majoritet för Femklöverns budget, säger Carl Fredrik Graf.

Den förre avhopparen från SPI i Halmstad, Arnold Gustavsson, är sedan förra året också vilde i fullmäktige. Han håller fast vid sitt samarbete med allianspartierna.

–Arnold deltar redan i vårt budgetarbete. Så om det håller hela vägen kommer vår budget att gälla nästa år. Det är så klart positivt om majoriteten kan förväntas styra kommunen med sin egen politik. Det ökar tydligheten och ger en bättre långsiktighet i besluten, menar Carl Fredrik Graf.

Bo Fridolph förblir medlem i moderpartiet SPI Välfärden.

Han har i många år varit politiskt aktiv inom Liberalerna och säger sig ha en borgerlig, liberal grundsyn.

– Jag ser fram emot att få komma tillbaka till Femklövern och vara delaktig i det arbetet. Jag kände att jag hade börjat få fast mark i Femklövern när vi bröt avtalet. Det gick från att jag hade bra kontakt med ledningsgruppen till att helt plötsligt inte vara med där. Man hamnade ute i ett vakuum, säger Bo Fridolph.

ANNONS
ANNONS