Frösunda omsorg till Arbetsdomstolen

Frösunda omsorg, som driver 18 gruppboenden i Halmstad, stäms nu av fackförbundet Kommunal.

ANNONS
|

– Frösundas agerande är att likställa med uppsägning och personalen har inte fått lön under uppsägningstiden, säger Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Det var förra hösten som sex anställda på två gruppboenden i Halmstad fick ett ”erbjudande” om omplacering till nya befattningar. Arbetstiden på de nya tjänsterna var dock betydligt lägre än på deras tidigare och redan dagen efter var de tvungna att tacka ja eller nej. Om de sade nej fick de inte ha kvar sina gamla tjänster, utan skulle sägas upp på grund av arbetsbrist.

Nu stämmer Kommunal Frösunda Omsorg AB och Almega Vårdföretagarna i Arbetsdomstolen, eftersom företaget inte betalat ut någon uppsägningslön till de anställda under uppsägningstiden. Frösunda hävdar å sin sida att personalen inte blivit uppsagd utan omplacerad. Det ger inte rätt till uppsägningslön.

ANNONS

–Det är en ett brott mot las, lagen om anställningsskydd. Vi kallar metoden som Frösunda använt för hyvlingsmetoden. Den blir allt vanligare på arbetsmarknaden och förekommer i många olika branscher, säger Olov Östensson.

Han driver ett liknande mål mot Coop som ska tas upp i Arbetsdomstolen i mitten av september. Dom väntas tidigast före jul.

–Hur det går i det fallet får betydelse för utgången när det gäller Frösunda, säger Olov Östensson.

I dag har många som blev uppsagda lämnat Frösunda, men frågan är principiellt viktig. De sex anställda, som det aktuella fallet gäller, har gett fullmakt till Kommunal att driva deras sak. Om Kommunal vinner målet blir de tilldömda ett allmänt skadestånd.

–De personer som det gäller har inte lidit någon ekonomisk förlust eftersom samtliga fått extratimmar som motsvarar den tidigare anställningsgraden. Därför kräver vi inte ekonomiskt skadestånd, utan ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor per person, förklarar Olov Östensson.

Cecilia Ljungqvist, ordförande i Kommunals avdelning Sydväst, säger att det inte var ett svårt beslut att ta fallet med de anställda hos Frösunda till Arbetsdomstolen.

–De anställda är förtvivlade och oroliga för sin framtid. Den metod Frösunda använder är inte förenlig med modern arbetsmarknad. Frösunda hävdar att det handlar om omplaceringar, men man kan inte bli omplacerad till sin egen tjänst.

ANNONS

Cecilia Ljungqvist berättar att sysselsättningsgraden i något fall blivit så låg som 60 procent mot tidigare heltid.

–Det betyder samtidigt att man blir av med 40 procent av sin lön. Det kan ingen klara sig på.

Nyligen hotade också socialnämnden i Halmstad att förlägga Frösunda med vite. Detta eftersom två av företagets 18 gruppboenden inte uppfyller det avtal man har med kommunen om aktiviteter för de funktionshindrade.

Fotnot. Hallandsposten har sökt Frösundas förhandlingschef Gabriella Nordgren för en kommentar. Hon har dock inte gått att nå på grund av semester.

ANNONS