Punktering. Just den här cykeln har fått punktering och behöver lagas, men de asylsökande kan inte ta sig in till stan och köpa det som behövs.
Punktering. Just den här cykeln har fått punktering och behöver lagas, men de asylsökande kan inte ta sig in till stan och köpa det som behövs.

Flyktingar mister sitt busskort

Det är allt annat än glada miner på asylboendet i Nissaström.– Vi lever på omkring 500 kronor i månaden, hur ska vi ha råd att köpa busskort för det? säger Samir Elias.

ANNONS
|

Tidigare har de asylsökande i Nissaström fått ett busskort per familj som varit laddat med 400 kronor i månaden.

Nu mister de busskortet och behöver i framtiden bekosta sina resor själva med dagersättning som är mellan 500 och 700 kronor i månaden per person.

De asylsökande som bor på Nissaströms konferens & kursgård är mycket upprörda över beslutet att busskortet dras in. När HP är på plats samlas en stor grupp för att berätta om hur de påverkas.

De pratar i mun på varandra och är överens om att det blir ett stort problem för dem när de inte längre kan åka in till stan.

ANNONS

–Vi vill alla arbeta, vi vill integrera oss. Vi vill inte bara stanna här på gården, säger Hassan Hamou.

–Vi bor i en skog, vi har inga bilar, inget sätt att transportera oss. Vi blir uttråkade av att bara vara här hela tiden, fyller Aboad Mauri i.

Migrationsverkets beslut hänvisas till att asylboendet ligger inom sex kilometer till en matbutik.

Majd al Ali menar dock att det handlar om så mycket mer än att ta sig till en mataffär för att köpa tandkräm.

Majd brukade ta sig in till stan och sitta på biblioteket ungefär två gånger i veckan. Nu kommer han inte längre att ha råd att ta sig till stan.

– Det handlar inte bara om att åka till mataffären, det handlar om att vi måste kunna lämna asylboendet. Hur ska vi kunna integreras med det svenska folket från våra rum? säger Majd al Ali.

Migrationsverket menar att beslutet om att busskortet dras in beror på att det inte finns stöd för det i lagen om mottagande av asylsökande. Stödet har aldrig funnits, tidigare när busskorten gavs ut gjordes det felaktigt.

Besluten om busskort fattas regionalt, så beslutet gäller i hela Halland.

Ett annat län där busskorten kommer att dras in är Kalmar. Där har kommunen ett samarbete med länstrafiken och Migrationsverket som finansierar ett busskort med fria resor i hela länet för asylsökande.

ANNONS

Även det avtalet, som slöts förra året, är uppsagt. Även där hänvisar Migrationsverket till att man upptäckt att det bryter mot lagen om mottagande av asylsökande.

Brevet om att busskortet ska sluta gälla skickades ut den 5 augusti och det började gälla i torsdags, den 11 augusti, då busskortet tidigare fylldes på.

Hur de asylsökande förväntas ta sig till butiken menar Alexandra Elias på Migrationsverket är upp till dem själva.

– Precis som för alla andra är det upp till individen själv att välja hur man vill ta sig fram.

Engagerade personer i trakten har skänkt tio cyklar till asylboendet. De används flitigt, men räcker inte till de drygt hundra personerna som bor på boendet. Några av cyklarna har gått sönder och kan inte längre användas.

Andreas Sundelid arbetar som flyktingsamordnare på Svenska kyrkan i området och är även han mycket frustrerad över den nya bestämmelsen.

Han hoppas på att fler människor ska engagera sig och hjälpa de boende med aktiviteter.

–Nu när det blåser snålare vindar är det ännu viktigare att vi visar att vi inte vill ha den här isoleringen. Vi måste visa att vi bryr oss om de här människorna, säger han.

Annika Vannerberg, integrationsansvarig i Halmstad, tycker att det är viktigt för integrationen att de asylsökande kan ta sig fram i kommunen.

ANNONS

– Det är en samhällsvinst om de asylsökande åker ut mer i samhället och på så sätt integreras.

Fakta: Dagersättning

Vuxna personer som är i Sverige med sin familj får 19 kronor om dagen om de bor på ett boende som erbjuder mat. Vuxna personer som är ensamstående i Sverige får 24 kronor per dag.

Den 11:e varje månad betalas dagersättningen ut. Beroende på hur många dagar det är i månaden blir summan olika, men omkring 500–700 kronor per person varje månad. De pengarna ska räcka till hygienartiklar, kläder, skor, sjukvård och medicin och fritidsaktiviteter.

Man kan söka bidrag för att få mer pengar till särskilda utgifter som till exempel glasögon, barnvagn och vinterjacka.

Asylsökande som bor på boenden där de lagar sin egen mat får mer i dagersättning.

ANNONS