Flera frågor om avfall och energi

Inte mindre än tre frågor om avfall och energi fick Roger Orwén, ordförande i Halmstad Energi och Miljö AB, svara på från fullmäktigekolleger i veckan.

ANNONS
|

KF:s ledamöter var i veckan extra intresserade av miljöfrågor. Orwén fick göra ett par besök i talarstolen.

Tommy Lundkvist (FP) var kritisk till att öppettiderna på kommunens återvinningscentraler inte är bättre trots att avgifterna har höjts för kunderna. Han ville veta när tillgänglighet blir bättre eftersom ” vi anser att nuvarande öppethållande uppmuntrar Halmstadborna att sortera mindre”.

Orwén konstaterade att ÅVC:erna har cirka 450 000 besök per år och tar emot 29 000 ton avfall årligen.

– Många är nöjda, men vi vill se över öppettiderna och tittar nu på ett betalsystem som skulle kunna öppna för mer personal.

Några löften gavs dock inte.

ANNONS

Lennart Eriksson (C) ställde frågor om satsningen på solcellsanläggning och optisk sortering och varför ”Hem valt att bara sortera två avfallsfraktioner”.

– Solcellerna ska vara klara i september för att kunna ge el till motsvarande 20–25 hushåll. Vad gäller sorteringen så har fullmäktige beslutat om två fraktioner, mat och hushållsavfall, med möjlighet till utbyggnad till sortering av sex stycken. Den dörren är inte stängd, svarade Orwén.

ANNONS