Flera fönster krossades på Gyllebolet

Förskolan Gyllebolet har återigen råkat ut för vandalism. För andra gången på kort tid möttes personalen av krossade rutor när de kom till jobbet.

ANNONS
|

Tidigare har förskolan fått två rutor krossade vid ett tillfälle. Under torsdagskvällen var det återigen dags. Någon eller några har kastat sten och förstört tre fönster.

Dagen efter vandaliseringen fick en del av förskolan vara stängd för barnen. Vandalerna hade då lyckats ta sönder samtliga tre lager i två fönster, så det var stora hål som gjorde rummet väldigt kallt. På det tredje fönstret som angreps höll det innersta lagret.

– Det är så himla onödigt. Jag förstår inte varför någon vill göra det. Man blir ju orolig nu att barnen ska skära sig på det, säger Anna-Lena Petersson, barnskötare på Gyllebolet.

ANNONS

Skadegörelsen skapar stora problem för förskolan. Dels för att det blir en extra kostnad för reparation av fönstren, men även då det blir begränsande för verksamheten, om än kortvarigt.

Händelsen är polisanmäld, men man vet inte vem eller vilka som kan ligga bakom.

– Men man kanske kan misstänka att det är uttråkade ungdomar som inte har någonstans att vara. Det hände ganska tidigt på kvällen, så det är lite anmärkningsvärt, säger Anna-Lena Petersson.

Nu efterlyser hon kameraövervakning kvällstid och helger, då det ändå inte är några barn där.

– Det kanske kan vara ett sätt att få ordning på det. Men det är så mycket snack om att inte kränka integriteten. Det känns så himla typiskt Sverige. När kamerorna ändå inte är på under dagtid så borde det inte spela någon roll. Vi behöver hitta ett sätt att få stopp på det här.

Under fredagen var de krossade rutorna på många av barnens läppar. En del tog åt sig mer än andra, då det är deras trygga plats som angreps.

Men det fanns också en hel del spekulationer om vilka som kan ligga bakom och vad de kan ha haft för motiv.

– Det var tjuvarna som gjorde det. Jag tror att de bor i det huset där borta, som ett barn sa och pekade mot ett hus som används för daglig verksamhet.

ANNONS

Det är dock en föga trolig teori.

Femåriga Jack Wahlund hade även han en klar teori.

– Varför har de krossat våra fönster? Jag tror att de ville ha vår mat. De ville ta all mat! Vet kommunen om det här?

Nu pågår diskussionerna för fullt om hur man ska stävja det här. Bland annat pratar Anna-Lena Petersson om att det har talats om att ta in leksaker som annars ligger ute hela natten.

– Visst, de kan använda de sakerna för att förstöra, men samtidigt kan de ju bara kasta sten annars så det är ingen lösning. Men vi måste hitta en lösning på det här.

ANNONS