Märk din cykel. Kan du ange ramnummer eller något annat som identifierar din cykel är chansen stor att du får tillbaka den. Efter att du har anmält cykeln stulen förs uppgifterna in i ett register som poliser över hela landet kommer åt.
Märk din cykel. Kan du ange ramnummer eller något annat som identifierar din cykel är chansen stor att du får tillbaka den. Efter att du har anmält cykeln stulen förs uppgifterna in i ett register som poliser över hela landet kommer åt.

Fler cykelstölder än normalt i Halmstad

Halmstad har haft ”extremt många cykelstölder” i år. Eftersom få cyklar hittas misstänker polisen att det är ligor som åker runt och samlar in cyklar, för att sälja dem på annat håll.

ANNONS
|

Normala cykelstölder sker när någon behöver ordna transport. Det kan vara någon som ska hem från krogen, ­eller efter bion när sista bussen har gått eller helt enkelt av en hastig, idiotisk impuls.

Årets cykelstölder i Halmstad stämmer inte in på det normala mönstret.

– Vi har haft extremt många cykelstölder hela året, till skillnad från hur det ser ut i många andra delar av Sverige. Det är ett stort bekymmer, beskriver när­polisens förundersökningsledare Thomas Tell.

Under fem dagar förra veckan anmäldes 26 cykelstölder i Halmstad. Polisen i Halmstad håller på att titta på fenomenet för att hitta rätt sätt att angripa problemet. En del i det är att tillsammans med kommunen diskutera hur man förebygget cykelstölderna.

ANNONS

– Det som är konstigt är att stölderna inte sker där de brukar. Normalt när det är så här många stölder är de koncentrerade exempelvis till tågstationen. Men nu är det tämligen spritt ”runt om”, säger Thomas Tell och fortsätter:

– Under våren har vi inte anträffat särskilt många cyklar här i området, det tyder på att man har fört bort dem härifrån. Det är visserligen bara teorier, men det pekar på att det är någon som kör runt och plockar ihop cyklar.

På polisens hittegods­avdelning för cyklar beskriver Peter Dimfelt läget under sommaren som ”ständig högkonjunktur”. Förrådet har plats för drygt 370 upphittade cyklar. Just nu hänger drygt 100 cyklar i prydliga rader i ställen längs väggarna.

Han är förvånad över att inte fler söker sig dit för att titta om just deras stulna ­cykel hamnat där.

– Vi får in nya cyklar hela tiden. Folk kör hit dem själva, men vi har också polis­patruller som plockar in dem hit. Sommaren är helt klart den mest intensiva ­tiden på året, säger han.

St ora skillnader . Förra veckan polisanmäldes 26 cykelstölder under fem dygn i Halmstad. I Hylte är siffran i stort sett den samma med 35 stulna cyklar – fast det gäller för hela förra året.

ANNONS

Ständig högsäsong. Polisens förråd av upphittade cyklar innehåller allt från gamla vrak till splitter nya, nystulna cyklar. Peter Dimfelt, som ansvarar för förrådet, rekommenderar alla att använda extra lås utöver de som finns monterade på cykeln.

Den som märker sin cykel har goda chanser att få tillbaka den. Vid en stöldanmälan förs uppgifterna in i en databas som poliser över hela landet har tillgång till. Men polisens erfarenheter är att få som drabbas kan ange cykelns ramnummer. Att bara ange färg och om det är en herr- eller damcykel räcker inte långt.

Därför är det en bra idé att till exempel märka cykeln med ditt personnummer, eller något annat som lätt går att komma ihåg.

Förra året anmäldes 60 500 cykelstölder i landet. Även om det var en minskning med åtta procent jämfört med året före är cykelstölderna ett av de vanligaste egendomsbrotten. Siffrorna är extra alarmerande eftersom cykelstölder är det egendomsbrott som anmäls minst, bara i drygt 38 procent av fallen.

ANNONS